Шест въпроса до създателите на Libra от регулаторите на личните данни

Британският орган за защита на данните се присъедини към списъка с организации, опасяващи се от нова дигитална клиптовалута Libra на Facebook.

Службата на комисаря за информация (ICO) се присъедини към органите за защита на данните от цял ​​свят, които задават на Facebook и 28 други компании, стоящи зад проекта, шест въпроса за нова дигитална клиптовалута Libra.

Изявлението вече е подписано от надзорните органи, представляващи милиони хора в Европа, Америка, Африка и Австралия, се казва в съобщението на ICO. Освен комисаря по информацията на Великобритания Елизабет Денъм, подписа си под въпросите са сложили  и нейните колеги в Австралия, САЩ, Канада, Буркина Фасо и Албания, както и Европейският надзорен орган по защита на данните EDPS.

В текста се изисква създателите на проекта да предоставят подробности за това как личните данни на клиентите ще бъдат обработвани в съответствие със законите за защита на данните. Той изисква уверения, че ще бъдат събирани само минимално необходимите данни, че услугата ще бъде прозрачна и изисква подробности за това как данните ще бъдат споделяни между членовете на мрежата на Libra.

„Амбицията и обхватът на проекта Libra има потенциал да променят пейзажа на онлайн плащанията и да предложат ползи за потребителите. Но тази амбиция трябва да работи в съчетание с очакванията и правата за поверителност на хората.

„Участието на Facebook е особено важно, тъй като съществува потенциал да се комбинират огромните резерви на лична информация на Facebook с финансова информация и криптовалута, като се засилват опасенията за поверителност относно дизайна на мрежата и споделянето на данни.

„Знаем, че мрежата на Libra вече е започнала диалог с много финансови регулатори за това как възнамерява да спазва правилата, важащи за продуктите за финансови услуги. Въпреки това, предвид бързите планове за Libra и Calibra, ние сме загрижени, че има малко подробности относно практиките за обработка на информация, които ще бъдат въведени за защита и защита на личната информация,“ казва британският комисар.

Надзорниците питат и как мрежата на Libra ще гарантира прилагането на нейните политики за защита на личните данни и за поверителност, стандарти и контрол в мрежата на Libra операциите във всички юрисдикции.

Можете да споделите: