Киберсигурността е приоритет за британците при оценяване на защитата на данните

Годишното проучване на ICO отговаря на въпроса кои аспекти на защитата на данните предизвикват най-голяма загриженост

Елизабет Денъм, комисар по информацията, представи в блога си проучването и подчерта, че не е изненада, че киберсигурността оглавява списъка. Според нея поредицата от кибератаки през последната година не само са засегнали пряко голям брой хора, но и предизвикаха заглавия, прочетени от милиони. И двете формират доверието на хората в организации, съхраняващи и използващи личната им информация.

Изследването поставя и поверителността на децата и споделянето на данни сред приоритетите на обществеността. И двете са приоритети и за нас, казва Денъм и отбелязва, че мненията в анкетата, съвпадат с тези, по време на обществената  консултация за подготвения кодекс за защита на личния живот на децата онлайн.

При отговора на въпроса за доверието, които имат към компаниите и организациите, съхраняващи и използващи личната им информация, изследването показва лек спад от миналогодишните отговори на анкетата.

Този спад в доверието е лоша новина за нас като граждани и потребители, отбелязва Денъм. Дигиталните иновации разчитат на хората, които имат доверие в организациите. Ако недостатъчно пациенти се доверят на организация, която изпробва иновативен подход към здравеопазването, например, евентуалните ползи за обществото от тази иновация могат да бъдат загубени.

GDPR изисква справедливост и прозрачност, повишаване на общите стандарти и позволяване на регулатора – ICO да го прилага срещу тези, които не спазват правилата. Денъм подчертава и парадокса, че санкциите или разкриването на тайни обработка на данни, могат да намалят доверието в краткосрочен план, тъй като хората научават за лоши практики при обработката на данни, за които не са знаели. Това се доказва от проучването, което показва намаляването на доверието и нарастването на информираността на хората за техните права при защита на данните.

Разбира се, по-голямата осведоменост за правата на защита на данните е положителна и успокояваща статистика. Все повече хора искат да знаят как личните им данни се използват от организациите и искат да бъдат уверени, че се обработват правилно. Всички ние – регулаторът и организациите – трябва да сме сигурни, че отговаряме на това изискване възможно най-ефективно, завършва Денъм.

Можете да споделите: