НАП: Осъществен е неоторизиран достъп до около 3% от базите данни на приходната агенция

Приходната агенция съобщи, че е информирала Комисията за защита на личните данни за неоторизирания достъп до лични данни

НАП публикува на сайта си следното съобщение: „Неоторизиран достъп до около 3 % от информацията, съдържаща се в базите данни на НАП, е бил осъществен преди почти 20 дни, стана ясно от разследването на инцидента. Съвместната работа на експертите на НАП, ДАНС, ГДБОП, Държавна агенция „Електронно управление“ продължава в денонощен режим.

Към момента електронните услуги за граждани и бизнеса функционират нормално,  с изключение на услугата за възстановяване на ДДС, платен в чужбина, допълват от приходното ведомство. Нерегламентираният достъп до чувствителна информация е органичен.

За разкриването на деянието са уведомени специализираните звена в ДАНС и ГДБОП, Прокуратурата, Комисията за защита на личните данни и други засегнати ведомства. Тече пълна проверка на инспектората на НАП относно информационната сигурност и функционирането на информационните системи на приходната агенция.

Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно през деня.“

На сайта на Министерството на финансите има бланка на уведомление на КЗЛД, която можете да видите тук.

 

Можете да споделите: