ICO: Комисията за защита на данните на Люксембург е водеща при разследването на рансъмуер атаката срещу Eurofins Scientific

Офисът на британския комисар по информацията (ICO) съобщи, че е получил доклад за нарушаване на данните на  Eurofins Scientific, която предоставя криминалистични и научни услуги на редица правоприлагащи органи в Обединеното кралство.

Заместник-комисарят на ICO Джеймс Д. Джонстоун увери, че се работи с партньори и заинтересовани страни, национални и международни, за да се установи мащабът и обхвата на инцидента и да се  гарантира, че интересите на гражданите на Обединеното кралство са защитени.

Национална комисия за защита на данните на Люксембург (CNPD) е води разследването,  а ICO е предложил помощ по силата на разпоредбите за сътрудничество на GDPR.

На 1 и 2 юни Eurofins Scientific е засегнат от рансъмуер атака, причинила прекъсване на много IT системи в няколко държави. Компанията отбелязва, че този рансъмуер е нов вариант на зловреден софтуер, а атаката е била извършена от опитни и добре обезпечени извършители.

Продължаваме да работим интензивно с водещи експерти по киберсигурност, за да защитим още повече настоящите си системи и инфраструктура и да добавим подобрени функции за сигурност и мерки за защита на нашите системи и данни, уверяват от Eurofins.

Проучването на вътрешни и външни експерти не са открили доказателства за  източване на поверителни данни за клиенти.

След като системите на компанията се освободят от зловредния софтуер и се актуализират и допълнят инструментите за сигурност на всички устройства и сървъри, ще се свържат останалите сайтове и компании, които все още не са онлайн, казаха от Eurofins на 10 юни.

Компанията има международна мрежа от над 800 лаборатории в 47 страни в Европа, Северна и Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион, около 45 000 служители, използва над 200 000 аналитични методи и извършва повече от 400 милиона теста годишно за оценка на безопасността, идентичността, състава, автентичността, произхода и чистотата на биологичните вещества и продукти, както и за новаторска клинична диагностикa.

Можете да споделите: