Защита на личните данни на дарители на политическа партия

Всеки ден преглеждам сайтовете на кандидатите за Европейския парламент, защото те имат задължение да спазват GDPR

С номер 16 в бюлетината, според жребия на ЦИК, е партия ДОСТ. Сайтът на партията проработи и така ще мога да го разгледам от гледната точка на GDPR.

Отново получих въпроса защо е нужно публикуването на политика за защита на личните данни. И отново ще отговоря, че това е важно не само защото регламентът го изисква, а заради всеки човек, чиито лични данни се обработват – независимо дали е член на политическа партия или дарител. А обработването включва както личните данни на служителите, така и идентифициращата информация за членовете и симпатизантите. Затова отбелязвам, че на сайта http://dost.bg/  няма рубрика за защита на личните данни.

Номер 18 в бюлетината за евроизборите е БСП ЗА БЪЛГАРИЯ.

Във Facebook профила на партията има много видове рози, но не и препращане към правилата за прозрачност на партията.

БСП има на сайта си Правила за прозрачност, които обаче не са актуализирани с последните промени в Закона за защита на личните данни – чл.  38 (1) При нарушаване на правата му по Регламент (ЕС) 2016/679 и по този закон субектът на данни има право да сезира комисията в срок 6 месеца от узнаване на нарушението, но не по-късно от две години от извършването му.“ Но пък доста подробно са изброили лицата, чиито данни се обработват, включително и дарителите.

С номер 19 в бюлетината за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент е ПП Глас народен. Партията има сайт, от сайта на комисията за защита на личните данни става ясно, че по стария закон е заявила регистри „Персонал“, „Членове на партията“, „Подписки и инициативи“ и „Контрагенти“. Не откривам информация за защитата на личните данни на сайта и във Facebook.

Купуването и продаване на гласове е престъпление!        

Можете да споделите: