Политически Facebook страници и лични данни

Всеки ден до изборите преглеждам сайтовете на кандидатите за Европейския парламент, защото те имат задължение да спазват GDPR

С номер 14 в бюлетината за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент ПП Атака е под номер 14. На сайта на партията има  „Политика за поверителност на данните“ с последна актуализация: 25.05.2018 г.

„Политиката“ е доста подробен документ, който включва и телевизия „Алфа“, и вестник „Атака“. Но и от тази политика, както и от всички които разгледах до момента, липсва споменаване на Facebook  и дарителите на партийните кампании.

Facebook и останалите социални медии се използват все по-често от политиците, но в нито една страница до момента не съм видяла линк към правила за използване на личните данни на хората, с които профилът общува. Не е достатъчно да се напишат девет страници на интернет страницата на партията, важно е в тях всеки да намери информация, че към личните му данни се отнасят отговорно.

Това се отнася и за независимите кандидати, какъвто е Минчо Христов Куминев – с номер 15 в бюлетината. Той има профил във Facebook и както се предполага кандидатурата му е подкрепена от инициативен комитет, който има ангажименти за защита на данните.

 

Купуването и продаване на гласове е престъпление!                  

Можете да споделите: