Потребители на Android в Европа вече могат да избират приложения и браузъри за търсене

Месец след изявлението на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер за наложената от Европейската Комисия глоба от 1,49 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС, Google публикува екраните за избор на приложения и браузъри.

Новите екрани  дават възможности за изтегляне на приложения за търсене и браузъри  за потребителите на Android в Европа.

Те ще се показват при първото отваряне на Google Play след получаване на предстояща актуализация.

Появяват се два екрана: един за приложения за търсене и друг за браузъри, всеки от които съдържа общо пет приложения, включително такива, които вече са инсталирани. Приложенията, които не са вече инсталирани на устройството, ще бъдат включени въз основа на тяхната популярност и ще бъдат показани в случаен ред.

Показваните приложения ще се различават в различните държави.

Потребителите могат да инсталират толкова приложения, колкото искат. Ако е инсталирано допълнително приложение за търсене или браузър, на потребителя ще бъде показан допълнителен екран с инструкции как да настрои новото приложение – например поставяне на икони на приложения. Когато потребител свали приложение за търсене от екрана, ще бъде попитан дали иска да промени търсенето по подразбиране на Chrome при следващо им отваряне.

Прозорец  в Google Chrome с въпрос дали потребителят дали иска да промени търсачката по подразбиране.

Екраните през следващите няколко седмици и ще се прилагат както за съществуващи, така и за нови телефони с Android в Европа.

Можете да споделите: