Ирландската комисия за защита на данните проверява Facebook заради съхранявани 1,5 милиона адреса от пощите на нови потребители

Facebook е събрал имейл адресите на 1,5 милиона потребители с без тяхното съгласие, стана известно в сряда. Ирландската комисия за защита на данните (DPC) ще проверява дали са засегнати и европейци

В сряда Business Insider разкри, че социалната мрежа от май 2016 г. е събрала  имейл контактите на някои нови потребители, след като е поискала паролите на електронната им поща с оправдание за проверка на профила. Броят на засегнатите е около 1,5 милиона.

Facebook заявил, че това е направено „неволно“ и сега изтрива данните.

„След като получим допълнителна информация, ще решим какви стъпки ще предприемем“, каза Греъм Дойл, ръководител на комуникациите в Ирландската комисия за защита на данните.

Информацията е била използвана за насочване на реклама и за препоръчване на приятели.

Според Business Insider освен адресите на 1,5 милиона души, които са били директно събрани от Facebook, общият брой на хората, чиято информация за контакт е неправомерно получена, може да се окаже десетки или дори стотици милиони, тъй като хората понякога имат стотици контакти, съхранявани в техните имейл профили.

Facebook вече планира да уведоми засегнатите 1,5 милиона потребители през следващите дни, и да изтрие контактите си от системите на компанията.

Миналия месец спряхме да предлагаме проверка на паролата за имейл като опция за хората, които удостоверяват профила си при регистрацията във Facebook за първи път. Когато разгледахме стъпките, през които хората преминават, за да потвърдят профилите си, установихме, че в някои случаи имейл контактите на хората непреднамерено бяха „качени“ във Facebook, когато те създават акаунта си,” казват от социалната мрежа.

 

Можете да споделите: