Британски депутати поискаха по-строга регулация и спешни действия за спиране разпространението на фалшиви новини чрез Facebook

Британските парламентаристи са ядосани на Марк Зукърбърг, става ясно от съобщението за приключилата 18-месечна работа по доклада за дезинформацията и фалшивите новини в интернет.

Британската парламентарна комисия по цифровите технологии, култура, медии и спорт (DCMS) публикува окончателния си доклад за дезинформацията и „фалшивите новини“. В резюмето на доклада се предлага въвеждане на задължителен етичен кодекс за технологичните компании, които да са наблюдавани от независим регулаторен орган и се казва, че социалните медийни компании трябва да бъдат принудени да свалят източниците на вредно съдържание, включително доказани източници на дезинформация.

Според доклада Facebook умишлено и съзнателно нарушава както защитата на личните данни, така и законодателството за защита на конкуренцията.

Председателят на DCMS Деймиън Колинс е заявил, че големите технологични компании се провалят в задълженията си да действат срещу вредното съдържание и да спазват правата за поверителност на данните на своите потребители.

Той говори и за остаряло законодателство за ерата на интернет и за необходимостта от реформа, която да позволи прилагане онлайн на принципите на прозрачност на политическите комуникации.

Според него пред комисията Facebook дава непълни, неискрени и понякога подвеждащи отговори, а Марк Зукърбърг непрекъснато не успява да покаже лидерска и лична отговорност, които трябва да се очакват от някой, който е начело на една от най-големите световни компании.

Джейн Уейкфийлд от BBC съобщи, че от Facebook по повод на доклада очакват  „смислени регулации“ и споделят опасенията на комисията във връзка с фалшивите новини.

Депутатите са били особено разгневени, че лично Марк Зукърбърг не е отишъл в Обединеното кралство, за да отговаря на въпросите им.

Можете да споделите: