Facebook премахна почти 200 фалшиви страници и профили, някои свързани с правителството на Молдова

Натаниел Глейхър, ръководител на политиката за киберсигурност съобщи, че Facebook е премахнал 168 профила, 28 страници и 8 профила в Instagram заради  координирано „неавтентично“ поведение, насочено към хора в Молдова.

Организаторите са използвали комбинация от фалшиви и истински профили. Загрижеността на Facebook е предизвикана от предстоящите избори в страната.

Администраторите на страници и собствениците на профили са публикували местни новини и са се изказвали по политически въпроси като задължително образование по руски или английски език и обединение с Румъния. Те са споделяли и манипулирани снимки, представяли са се като страница на местна организация за проверка на факти, свързана със сайтове за разпространяване на фалшиви новини.

Въпреки че хората зад тази дейност се опитваха да скрият своята самоличност, нашият ръчен преглед установи, че част от тази дейност е свързана със служители на молдовското правителство, съобщи Глейхър.

Ден по-рано Facebook публикува осем области, в които работи във връзка с предстоящите избори в Африка: борба с фалшивите новини; увеличаване на дигиталната грамотност и подпомагане на хората да откриват фалшиви новини; насърчаване на гражданската ангажираност; прозрачност на политическите реклами; журналистически обучения; премахване на тролове; партньорства с неправителствени организации и политики за обучение за киберсигурност.

Можете да споделите: