Приеха промените в Закона за защита на личните данни

Кои са поуките от днешното гласуване в парламента на промените в Закона за защита на личните данни?

Цветан Цветанов като шеф на ресорната парламентарна комисия заяви:“Това е един от малкото закони, в който всички политически формации гласуваха единодушно, без да има възражения. Благодаря на всички колеги, в това число и на опозицията.“

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов пък заяви в интервю, че „Финалните редакции, които бяха одобрени от водещата комисия в парламента, са резултат от много открита професионална дискусия с представители на медиите, включително Асоциацията на европейските журналисти в България, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, национални медии и др.“

Защо ли тогава АЕЖ поиска президентът да наложи вето върху гласуваните промени в Закона за защита на личните данни?

Защо остава впечатлението, че държавата се опитва да налага цензура върху медиите?

Още през юли написах, че Само 15 члена от GDPR няма да се прилагат за журналистиката в България, в английския закон са 26. Имаше и други публикации по темата. Опита ли се Комисията за защита на личните данни да комуникира мотивите си точно за точно тези текстове в закона? Поне аз не съм разбрала за подобен опит.

Публикуването на две интервюта в два вестника и то след масираното присъствие на опонента Програма „Достъп до информация“ в електронните медии и социалните мрежи не бяха адекватна реакция.

Още през лятото комисията можеше да аргументира текстовете в закона – дори на сайта й няма нито дума по темата.

Вместо да е активната страна в комуникацията, през последните дни комисията се оказа в защитна позиция и бе принудена да се оправдава.

Може би адвокатите от Програма „Достъп до информация“ не са прави да виждат желание за цензура на медиите? Казахте ли защо не са прави?

Забавянето на гласуването на промените в закона с няколко месеца беше достатъчно, за да се проведе сериозна кампания за аргументиране на текстовете.

Сега докъде се докарахме – едно вето ще забави не само закона, но и наредбите към него, които се чакат от всички организации и фирми, засегнати от регламента.

Все още чакаме важни указания от комисията, свързани с прилагането на закона. А те ще се отложат неизвестно докога във времето, само защото ведомството не успя да докаже, че предлага наистина добри текстове в законопроект, който засяга всеки българин от раждането до смъртта му.

Можете да споделите: