Неделна разходка 2

През 2019 г. ще продължавам всяка неделя да разказвам за смешни истории, свързани със социалните мрежи,  GDPR и сигурността на личните данни в интернет.

Много хора ме питаха няма ли да коментирам ситуацията с продажбата на винетки в интернет от началото на годината.

Мълчах, защото се притеснявах, че ще има хора, които ще се усъмнят в моята обективност.

Но след като видях обявата за началник отдел „Управление на информационна система и инфраструктура“ в Национално тол управление със заплата от 510 лева, реших да се включа в дискусията.

Ще изчакам още една седмица, за да коментирам явните несъответствия с GDPR на сайтовете, свързани с продажбите на електронни винетки. Може би 7 дни ще са достатъчни да се добавят липсващите текстове. Но не мога да подмина включването в дебата на някои допълнителни проблеми.

През седмицата BTV излъчи интервю с експерта по киберсигурност Я. Т., според когото използването на хостинг извън агенцията за сайта bgtoll.bg е голям проблем.

Той се притеснява, че всеки един достъп до този сайт предоставя данни на хора от хостинг компанията кой потребител, от какво устройство и от кой адрес, в коя локация … достъпва сайта. А това са мета данни, които свързват нашето потребление на интернет услугата с нашите навици.. „Имайки предвид, че нямаме общи условия, ние не знаем как ще бъдат използвани. Имейл сървърът също се намира при хостинг компания. Тези данни не се съхраняват а агенцията, която е държавен орган и ние би трябвало да имаме по-висока степен на доверие.“

Моето мнение е, че въобще не се притеснявам, че сървърите не са в агенцията. И според мен не е нормално всяка агенция, община и службичка да трошат милиони левове, за да купуват сървъри  и да градят сървърни помещения. Голяма работа, ако сървърът на сайта, от който купувам билети за концерти, знае, че не слушам чалга. Притеснява ме обаче цената на следната обществена поръчка – Осигуряване на микросреда за специализирано сървърно оборудване, в която да се поддържа прецизна температура и влажност на линейно апаратна зала (ЛАЗ). Обществената поръчка е за доставка и монтаж на два броя прецизни климатизатора, уплътняване на съществуваща метална врата и поставяне на вътрешни щори на 10 броя отваряеми прозорци – на стойност 90 000 лева без ДДС.

И накрая – журналистката Биляна Гавазова има нужда от повече време за репортажите си – истеричните интонации и бързото говорене я правят понякога напълно неразбираема.

Можете да споделите: