Неделна разходка 1

През 2019 г. ще продължавам всяка неделя да разказвам за смешни истории, свързани със социалните мрежи,  GDPR и сигурността на личните данни в интернет.

Започваме годината с разказа за новото съобщение, че Facebook става платен, което се появява винаги в началото на годината. Понякога Viber става платен – тази новина беше публикувана през 2016 г. Няколко медии тогава даже публикуваха опровержения. През 2017 г. БНТ даже се занима с темата със заглавие „Съобщение от името на Марк Зукърбърг иска пари от потребителите във Фейсбук“.

Какъв е текстът през тази година?

Уважаеми потребители на facebook, facebook, предполагам, че е затворен, наскоро стана много пренаселен, много участници се оплакват, че facebookът става много бавен, записите показват, че има много активни потребители във Facebook, а от друга много нови членове. ще изпратим това съобщение, за да видим дали участниците са активни или не. Ако сте активни, изпратете 25 потребители, които използват копие, за да ви покажат, че все още сте активни. * Тези, които не изпратят това съобщение в рамките на 2 седмици, ще бъдат изтрити без колебание, за да направят място, което е в съгласие с създателя на Facebook, за да запази вашите сметки във Фейсбук. Уверете се, че сте FB Потребителят е активен. Ако не можете да го прехвърлите на 25 потребители, регистрацията на вашата сметка ще бъде намалена без колебание, неделя в 20: 12. Chat Talk End от messenger от: Марк Цукерберг, основател на Facebook

06:01

Здравейте, аз съм Марк, директорът на Facebook. Здравейте всички, изглежда, че всички предупреждения са реални. Използването на Facebook ще ви струва пари. Ако изпратите тази линия до 18 различни от вашия списък, значката ви ще бъде синя и ще бъде безплатна за вас.Ако не ми вярвате, Facebook ще бъде затворен утре в 18:00 часа и ще трябва да платите, за да го отворите. Всичко това е в съответствие със закона. Това съобщение казва на всички потребители, че нашите сървъри са много заети напоследък. Моля, помогнете за решаването на този проблем. Приканваме активните потребители да изпратят това съобщение до всеки от хората в списъка с контакти, за да потвърдят активните си потребители на Facebook. Ако не изпратите това съобщение до всички контакти във Facebook, профилът ви ще остане неактивен, така че ще загубите всички контакти, без да изпращате това съобщение. Вашият смартфон ще бъде актуализиран през следващите 24 часа

Самото съобщение почти не се различава от предишни години. Ще плащаме за Facebook, изпратете съобщение до …приятеля, иначе ще ви изтрият профила. Кой е подходящият съвет в тази ситуация ? Или по-точно, какво не се прави –  не се разпраща съобщението.

По-късно се появи още едно спам съобщение със следния текст:

Кажете на всички контакти във вашия списък с Messenger да не приемат молбата за приятелство на Marcella Labelle Carradori. Тя е хакер и е свързал системата към профила ви във Facebook. Ако някой от вашите контакти го приеме, вие също ще бъдете атакуван, затова се уверете, че всичките ви приятели го знаят. Препратете го като получено.

Задръжте пръста си върху съобщението. Долу в центъра ще видите иконата „напред“. Кликнете върху нея и ще се покаже списъкът с контактите ви. Кликнете върху името, изпратете. Благодаря.

Какво да правите ли – нищо от нещата, изброени в съобщението.

Можете да споделите: