Възходи и падения в защитата на данните през 2018 година

През 2018 година започна прилагането на Общия регламент за защита на данните, но не само GDPR промени света на защитата на личната информация.

През годината имаше доста трусове в сферата на конфиденциалността и това доведе до различни последствия – от сривове на акции на фондовата борса до смешки в социалните мрежи.

Днес ще обобщим годината с обща световна класация.

На 17 март  Guardian разказа как профилите във Facebook на 50 милиона души са използвани от Cambridge Analytica през 2014 година, за да се изгради система, която може да профилира отделни избиратели от САЩ, за да бъдат атакувани от персонализирани политически реклами. Така започна продължаващия и до днес скандал за използването на лични данни в социалните мрежи.

На 20 декември BBC съобщи, че Amazon е изпратил на грешен човек записи от интелигентния асистент Alexa. Човекът получил достъп до 1700 аудиофайла, но на напълно непознат, след като поискал достъп до собствените си записи. Amazon описа инцидента като „изолиран случай“ и се оправда с човешка грешка. Мъжът поискал достъпа до своите данни съгласно GDPR. На имейла се получил достъп до чужди аудио файлове с много лични данни, включително записи от банята. През третото тримесечие на 2018 г. Amazon е продал  6,3 милиона Echo устройства – интелигентни високоговорители, поддържащи Alexa.

Не на последно място е инцидентът в Албания – на сайта на Министерството на финансите беше публикувана лична информация на служители на разузнаването – работа, адреси и др., съобщи на 8 декември Independent.

Публични станаха не само колите на разузнавачите, но и теглените от тях суми.

Можете да споделите: