Сложна година за Facebook

Guardian анализира годината за Facebook и класира проблемите на социалната мрежа.

Ето хронологията на ужасната 2018 за Facebook.

През декември в класацията попадна делото, заведено от главния прокурор на Вашингтон заради Cambridge Analytica  и „подвеждащи настройки на поверителността“, позволили на фирмата да събере информация без  разрешение.

„Facebook не успя да защити личния живот на своите потребители и ги измами за това кой има достъп до техните данни и как е той е бил използван“, заяви главният прокурор на града Карл Расин.

„Facebook поставя потребителите в риск от манипулация, като позволява на компании като Cambridge Analytica и други приложения на трети страни да събират лични данни без разрешение на потребителите.“

Според изданието делото във Вашингтон ще се разглежда на фона на нови обвинения, че Facebook е споделял данните на своите потребители без тяхното разрешение, давайки възможност на Netflix и Spotify да четат и дори да изтриват личните съобщения на потребителите. Той също така е изправен пред нови твърдения, че получават реклами, базирани на местоположението, дори ако блокират достъпа на компанията до GPS на своите телефони.

Самите компании изглеждаха изненадани от степента на правата, които Facebook предоставя. От Apple са заявили пред Guardian, че не са били наясно, а Netflix отговори, че „никога не е искал или не е имал достъп до личните съобщения на никого”.

Facebook заяви в изявление, че „не използва wifi данни, за да определи местоположението за реклами, ако имате изключени услуги за местоположение. … Обясняваме това на хората, включително в сайта ни за поверителност и в сайта „За рекламите във Facebook“.

Можете да споделите: