Откраднаха данни от френско правителствено приложение за съвети при пътуване

Откраднаха имена, телефонен номер и имейл адрес, посочени за връзка при спешни случаи, от регистрираните в приложението Ariane на френското министерство на външните работи.

Ariane работи от 2010 г. и позволява на хората, планиращи пътуване в чужбина, да се регистрират онлайн и да получават информация за сигурността в района.

В изявление на ведомството се съобщава, че не са откраднати пароли, чувствителни и финансови данни, както и дестинациите на пътуванията, регистрирани в Ariane.

Ведомството уверява, че са предприети незабавни стъпки, за да се предотврати възникването на подобни събития.

Ariane продължава да работи и инцидентът не поставят под съмнение  надеждността и полезността на приложението за безопасността на пътуванията в чужбина на френските граждани, съобщава министерството. Съобщенията за събития, които могат да засегнат безопасността на французите в чужбина, продължават да се изпращат на притежателите на акаунти на Ariane.

От отговорите, публикувани в сайта на министерството, става ясно, че атаката на хакерите е разкрита на 5 декември 2018 г.
В съответствие със законовите изисквания е уведомен френският орган за защита на данните (CNIL) в рамките на 72 часа. Засегнати са данните на лицата, декларирани като контакти при спешни случаи от потребителите на Ariane. Откраднатите данни са имена, телефонен номер и имейл адрес на  540 563 души. Данните от профилите на самите пътуващи не са пострадали.

Откраднатите данни могат да бъдат използвани за фишинг, предупреждават от ведомството.

Можете да споделите: