Играчки шпиони

Темата за играчките шпиони бе разисквана по време на 49-та среща на органите за поверителност на информацията от азиатско-тихоокеанския регион (APPA). Домакин на конференцията бе американската Федералната търговска комисия.  Емили Рейнолдс от Университета във Вашингтон представи през юни в Сан Франциско своя доклад „Играчките, които слушат“. Тя изследва очакванията на родителите и децата относно поверителността при използване на свързани с интернет играчки. Те се предлагат на пазара с акцент върху техните образователни предимства и ползата от тях за детското развитие. Г-жа Рейнолдс дава за пример куклата Cayla, която слуша разговорите на децата и отговаря в реално време. В началото на 2017 г. немския телекомуникационен регулатор Bundesnetzagentur  забранява продажбата на куклата Cayla с мотива, че чрез предаваната информация  се компрометира неприкосновеността на личния живот на хората. Трябва да защитим най-уязвимите в нашето общество. Всяка играчка, която е способна да предава сигнали и която може да се използва за записване на изображения или звук без предупреждение, е забранена в Германия. Първите играчки от този тип вече са извадени от германския пазар по инициатива на Bundesnetzagentur и в сътрудничество с дистрибуторите, заявяват от Bundesnetzagentur. Германския регулатор предупреждава, че съществува особена опасност играчките да се използват като устройства за наблюдение: всичко, което детето казва, или разговорите на други хора могат да бъдат записани и излъчени без знанието на родителите. Производителят би могъл да използва играчката и да рекламира директно пред детето или родителите. Освен това, ако производителят не е защитил адекватно безжичната връзка (като например Bluetooth), играчката може да бъде използвана от всеки в района, за да се слушат  лични разговори.

През 2017 за опасността от използването на куклата предупреждават и от Kaspersky. Куклите Cayla са играчки, оборудвани с микрофон, високоговорител и Bluetooth предавател. Ако детето пита, Cayla може да се свърже с интернет, за да намери отговор. Но през 2015 г. учените установиха, че необезопасеният модул за Bluetooth може да бъде използван от хакери за подслушване и шпиониране на децата и техните родители. Ето защо Bundesnetzagentur предложи на родителите да унищожат тези играчки.

От Kaspersky предупреждават родителите – Мислете преди да купите детски стоки, които се свързват с мрежата. Уверете се, че знаете какво се отказвате от гледна точка на неприкосновеността на личния живот и информацията.

Живеем в онлайн епоха: Всичко е онлайн и ние знаем, че има места в мрежата, където някой може да разглежда изображението от видеокамерата ви.

Решете дали устройството трябва да е онлайн. Определете каква информация искате да споделите, вижте дали можете да промените стандартната парола на устройството. Преценете дали децата ви наистина се нуждаят от играчката. Не забравяйте, че живеем в цифрова ера и всички устройства и сайтове с ценна информация са цели. Прочетете отзивите и потърсете бележки за сигурността на играчката. Нали следим всичко това, когато избираме устройства и за себе си, понякога трябва да сме възрастни и да осъзнаем, че не винаги сме готини, завършват препоръките от Kaspersky.

Можете да споделите: