Мобилното приложението за валидиране на Covid сертификати вече е достъпно за всички

Дали обаче всички са доволни е друг въпрос

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи, че „Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG бе одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store. Така приложението става достъпно за масово използване от всички граждани на EU, които искат да проверят валидността на своите сертификати.

Новото приложение може да служи и за проверка на сертификати на посетители, в случаите, в които се допуска използване на 100% от капацитета на заведения, зали, кина театри и др.

Приложено може да се изтегли и инсталира от този линк:

https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Самото приложение съдържа следния текст:

„Чрез приложението може да се провери валидността на COVID цифров сертификат.

Официално приложение на Република България, разработено от Министерство на здравеопазването, за проверка на цифровия COVID сертификат на ЕС.

Приложението дава възможност за валидиране на:

  • сертификат за ваксинация;
  • сертификат за преболедуване;
  • сертификат за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване.

COVID CHECK BG извършва проверка чрез сканиране на QR кода от сертификата. Резултатът от проверката е визуализация на валидността на сертификата.“

Ето и част от отзивите. Има и положителни, но преобладават недоволните:

Не е полезно! Искам на телефона ми да инсталирам моя сертификат, за да не нося хартиения екземпляр. Такова приложение има в цяла Европа. Май ние сме единствените изостанали. Както и във ваксинирането. Не е полезно! Не е наличен в apple store!!!!! Полезно е само за контролните органи. Хубава, но недомислена родна работа.

Приложението не може да разчете QR кода от разпечатан сертификат. Очевидно е поредния провал на министерството след пускане на бъгавия сайт ХИС. Деимсталирам го.

Оказа се, че има отговор на някои от недоволните граждани и той е в един друг сайт, явно без PR. Ето и текста от сайта на Информационно обслужване“.

„Информационно обслужване“ пуска мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати

„Световният гигант Google одобри разработеното от „Информационно обслужване“ българско мобилно приложение за сканиране на европейски цифрови сертификати COVID CHECK BG. Приложението е безплатно и може да се свали свободно от Google Play Store. То бе представено официално от изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Приложението е достъпно на този линк https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

„Разработеното приложение отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове“, каза Ивайло Филипов. В него е вграден QR четец, който валидира сертификата бързо и лесно. То може да сканира всичките варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, за преболедуване и за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване.

Приложението е достъпно за масово ползване за граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. То може да бъде използвано за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, и да може да бъде изтегляно на устройства, които ползват операционна система IOS.

„Информационно обслужване“ вече предлага дигиталните сертификати и в формат pkpass, което позволява на всеки желаещ за съхранява документа си в приложение тип „портфейл“ на мобилно устройство. Това облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа.

Общо над 1.4 млн. броя са генерираните сертификати до този момент, като над 530 000 се използват ефективно от българските граждани при пътувания зад граница.“

 

Можете да споделите: