Ето променената жалба срещу Facebook на американската търговска комисия

Искът в Окръжния съд за окръг Колумбия идва след решението на съда от 28 юни по предишна жалба на FTC

На 19 август Федералната комисия по търговия  подаде изменена жалба срещу Facebook. В новата жалба се твърди, че след многократни неуспешни опити за разработване на иновативни мобилни функции за своята мрежа, Facebook прибягва до незаконната схема  buy-or-bury, за да запази своето господство. Придобива незаконно успешни иновативни конкуренти с популярни мобилни функции, пише в прессъобщението на комисията.

Холи Ведова от Бюрото по конкуренция на FTC е цитирана да казва, че антимонополните закони предотвратяват именно този вид незаконна дейност от страна на монополисти. Действията на Facebook потиснаха иновациите и подобренията на качеството на продуктите, влошиха преживяването в социалните мрежи, „подлагайки потребителите на по-ниски нива на поверителност и защита на данните и по-натрапчиви реклами.“

В текста на сайта на комисията се посочва, че внесената изменена жалба включва допълнителни данни и доказателства в подкрепа на твърдението на FTC, че Facebook е монополист, злоупотребил с прекомерната си пазарна мощ, за да премахне заплахите за своето господство.

Според изменената жалба, критичен преходен период в историята на интернет и в историята на Facebook е появата на смартфони и мобилния интернет през 2010. Цитира се признание на изпълнителния директор на Facebook, Марк Зукърбърг  „ние сме уязвими при мобилните устройства“.

Цитират се подробни статистически данни, показващи, че Facebook има доминиращ пазарен дял на американския пазар.

Доминиращото положение на Facebook също е защитено от значителни бариери за влизане, включително високи разходи за превключване. С течение на времето потребителите изграждат повече връзки и развиват история на публикации и споделени преживявания, които не могат лесно да прехвърлят на друга социална мрежа.

Според изменената жалба Facebook продължава да следи индустрията за конкурентни заплахи. Facebook вероятно ще наложи антиконкурентни условия за достъпа до своята платформа и ще се стреми да придобие компании, които възприема като потенциални заплахи, особено когато следващият път е изправен пред „остър конкурентен натиск от период на технологичен преход“, се казва в изменената жалба.

Можете да споделите: