Открито писмо срещу ровенето в телефона от нова технология на Apple набира скорост в интернет

Авторите алармират за възможността заради снимка да бъдете докладвани на полицията

Петиция поиска незабавното спиране на новата технология за мониторинг на съдържанието на Apple Inc, която унищожава десетилетията на работа на технолози, учени и защитници на политиката за строги мерки за опазване на поверителността, които са норма за повечето потребителски електронни устройства.

Повече от 30 организации и почти 5 000 души досега са подписали писмото – сред тях са експерти по сигурността и поверителността, криптографи, изследователи, преподаватели, правни експерти и потребители на Apple.

Писмото е публикувано на 6 август и в него пише как на 5 август 2021 г. Apple Inc. обявява нови технологични мерки, предназначени за почти всички устройства под шапката на „Разширена защита за деца“. Докато експлоатацията на деца е сериозен проблем и докато усилията за борба с нея са почти безспорно добронамерени, предложението на Apple въвежда задна врата, която заплашва да подкопае фундаменталната защита на поверителността за всички потребители на продукти на Apple.

Предложената технология на Apple работи чрез непрекъснат мониторинг на снимки, запазени или споделени на iPhone, iPad или Mac на потребителя. Една система открива дали в хранилището на iCloud е открит определен брой нежелани снимки и предупреждава властите. Друга уведомява родителите на дете, ако iMessage се използва за изпращане или получаване на снимки, които алгоритъмът за машинно обучение смята, че съдържа голота.

Тъй като и двете проверки се извършват на устройството на потребителя, те имат потенциал да заобиколят всяко криптиране от край до край, което иначе би защитило поверителността на потребителя.

Веднага след съобщението на Apple, експерти по целия свят алармираха за това как предложените мерки на Apple могат да превърнат всеки iPhone в устройство, което непрекъснато сканира всички снимки и съобщения, които преминават през него, за да докладват всяко нежелателно съдържание на правоприлагащите органи, създавайки прецедент нашите лични устройства да се превръщат в радикално нов инструмент за инвазивно наблюдение, с малък надзор за предотвратяване на евентуални злоупотреби и необосновано разширяване на обхвата на наблюдението.

Типът технология, която Apple предлага за своите мерки за защита на децата, зависи от разширяваща се инфраструктура, която не може да бъде наблюдавана или технически ограничена. Експертите многократно предупреждават , че проблемът не е само в поверителността, но и в липсата на отчетност, техническите бариери пред разширяването и липсата на анализ или дори признаване на потенциала за грешки и фалшиви резултати.

Можете да споделите: