Купувало ли е българското правителство Пегас?

Международният скандал за следене на журналисти и политици няма да подмине България

Ето един цитат от интервю на представител на фирмата, разработила софтуера за следене, разкрит в доклад вчера: „Фактът, че NSO Group продава софтуерни инструменти на правителства не е тайна за никого – в изявление, разпространено в отговор на твърденията, че фирмата стои зад атаката срещу Мансур, говорителят на NSO Group Замир Дахбаш каза: „Компанията работи само с оторизирани правителствени служби и напълно спазва строгите регулации и закони за контрол на износа“.

Компанията естествено не казва кои са нейните клиенти и какво точно купуват те. Тя казва също така, че няма контрол как се използват нейните инструменти и за какви цели.“

В неделя водещи световни издания публикуваха новината, че правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били обект на зловреден софтуер, продаван на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение.

Според Amnesty International шпионският софтуер на NSO Group е използван за улесняване на мащабни нарушения на правата на човека по целия свят. Те включват държавни глави, активисти и журналисти, включително семейството на Джамал Хашоги.

Проектът „Пегас“ разкрива как шпионският софтуер на NSO е оръжие за репресивни правителства, които се опитват да заглушат журналистите, да нападнат активисти и да смажат несъгласието, излагайки на опасност безброй животи, казва Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International.

Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, е цитиран да казва, че проектът „Пегас“ е осъществен в резултат на сътрудничество между повече от 80 журналисти от 17 медийни организации в 10 държави, координирано от „Забранени истории“, базирана в Париж медия с нестопанска цел, с техническата подкрепа на Amnesty International, която провежда съвременни съдебни тестове на мобилни телефони, за да идентифицира следи от шпионски софтуер.

Разкритията опровергават твърденията на NSO, че подобни атаки са редки и са в резултат на неправомерно използване на тяхната технология. Въпреки че компанията твърди, че нейният шпионски софтуер се използва само за легитимни криминални разследвания и разследвания на терор, ясно е, че технологията му улеснява системните злоупотреби. …Докато тази компания и индустрията като цяло не покажат, че са способна да зачитат човешките права, трябва да има незабавен мораториум върху износа, продажбата, трансфера и използването на технология за наблюдение,“ пише в сайта на Amnesty.

В центъра на журналистическото разследване е шпионският софтуер на NSO Group  Пегас / Pegasus, който при тайно инсталиране на телефоните на жертвите позволява на нападателя пълен достъп до съобщенията, имейлите, медиите, микрофона, камерата, обажданията и контактите на устройството.

През следващата седмица медийните партньори на проекта Pegasus – включително The Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung и The Washington Post – ще пуснат поредица от истории, излагащи подробности за това как са избрани световни лидери, политици, правозащитници и журналисти като потенциални цели на този шпионски софтуер.

От изтеклите данни и техните разследвания „Забранени истории“ и нейните медийни партньори идентифицираха потенциални клиенти на НСО в 11 държави: Азербайджан, Бахрейн, Унгария, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Того и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ).

NSO Group не е предприела адекватни действия, за да спре използването на своите инструменти за незаконно целенасочено наблюдение на активисти и журналисти, въпреки факта, че или е знаела, или може би е трябвало да знае, че това се случва.

„Като първа стъпка NSO Group трябва незабавно да изключи клиентските системи, когато има надеждни доказателства за злоупотреба“, смятат от АИ.

До момента разследването установява най-малко 180 журналисти в 20 държави, между 2016 г. и юни 2021 г., включително в Азербайджан, Унгария, Индия и Мароко, страни, в които репресиите срещу независимите медии се засилиха.

Amnesty International вчера публикува пълните технически подробности за задълбочените криминалистически разследвания на своята Лаборатория за сигурност като част от проекта Pegasus.

NSO Group публикува на сайта си съобщение, че докладът на Забранени истории е пълен с погрешни предположения и непотвърдени теории, които пораждат сериозни съмнения относно надеждността и интересите на източниците. Изглежда, че „неидентифицираните източници“ са предоставили информация, която няма фактическа основа и е далеч от реалността.

След проверка на техните твърдения, ние категорично отричаме неверните твърдения, направени в техния доклад. Техните източници са им предоставили информация, която няма фактическа основа, както се вижда от липсата на подкрепяща документация за много от техните претенции.

Всъщност тези твърдения са толкова възмутителни и далеч от реалността, че NSO обмисля дело за клевета.

NSO Group има основателна причина да вярва, че твърденията, направени от неназованите източници към Забранени истории, се основават на заблуждаващо тълкуване на данни от достъпна и явна основна информация, като например HLR Lookup услуги, които нямат отношение към списъка на клиентски цели на Pegasus …

Бихме искали да подчертаем, че NSO продава своите технологии единствено на правоохранителни и разузнавателни агенции на проверени правителства с единствената цел да спасява животи чрез предотвратяване на престъпления и терористични актове. NSO не управлява системата и няма видимост на данните.“

Amnesty International настоява Министерството на отбраната в Израел да отнеме лиценза на NSO Group на изслушване днес в столицата Тел Авив, съобщават медии на 14 май 2019 г.

Но най-интересна е последната новина, свързана с компанията:

Израелската фирма за кибер наблюдение NSO Group обмисля първоначално публично предлагане (IPO), най-вероятно в Тел Авив, съобщиха израелски медии, позовавайки се на източници, близки до въпроса.

Тук възникват няколко въпроса: Българското правителство купило ли е Pegasus, използвана ли е програмата в България, както дали в записите в резултат от използването й са записани българи.

 

Можете да споделите: