Как да подам Годишен финансов отчет?

Кратко видео на сайта на Агенцията по вписванията би трябвало да улесни процеса, но …

Сядам да подавам ГФО. Влизам в сайта на Агенцията по вписванията. Виждам възможност за регистрация, но не мога да разбера дали ми е нужна.

Приготвила съм електронен подпис, дебитна карта и телефон, да видим дали ще се справя бързо. Файловете съм сканирала, нямам представа системата в какъв вид ги предпочита.

Щастлива съм, че намирам рубрика Видео уроци – първият е Как да подам заявление Г2 за обявяване на годишен финансов отчет по електронен път?

Там пише, че Видеоурокът показва техническите стъпки при подаване на заявление Г2 за обявяване на годишен финансов отчет по електронен път.

Към заявлението се прилагат документи съгласно изискванията на закона към момента на подаването му.

Поне 10 стъпки са спестени в урока, може би затова не успявам първия ден да се справя. Може би и защото не успявам да се свържа по телефона с регистъра.

По време гледането имам още повече въпроси – може ли документът да не е подписан с химикалка, щом се приема word, как се стига до началната страница, с която стартира видеото.

Зная, че трябва да намеря Търговския регистър, затова започвам да чета текста със заглавие Подаване на финансов отчет в сайта на Агенцията.

В него няма линк до Единния портал за заявяване на електронни административни услуги, който виждам във видеото. Няма линк и в оранжевия бутон Регистри. Сещам се да кликна върху Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ.

Бинго! Стигам до отговор на въпроса нужна ли ми е регистрация.

Трябвало е да се регистрирам, преди да започна подаването на финансовия отчет, но това не го пише в началната страница

Даже се появява текст с Ръководство за потребителя. Написан е депресиращо и научавам нова дума –  автентикирате. Защо не върши работа ли? Защото описаната пътечка вече съм я минала, за да стигна до ръководството! Колко трябва да сте …. , за да не тествате сайта с потребители?

Спирам, преди да кажа нещо непристойно.

Тръгвам да се регистрирам в сайта. Готово.

Правя PDF файлове.

Всичко върви добре до момента на подписване с електронен подпис.

Според видеото щрак и …  подписваш. На практика се оказва, че трябва да инсталирам, да рестартирам и тогава да подписвам.

Следва битка с начина на плащане, защото са отбелязани за задължителни полета, които явно не са.

Но след двудневни усилия всичко приключва успешно. Дано вие успеете от първия път.

Можете да споделите: