Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс се противопостави на Instagram Kids

Както винаги, тя демонстрира решителност да защитава данните на потребителите и да държи бизнеса отговорен за прилагането на мерки за сигурност.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс съобщи, че се е присъединила към групата от 44 свои колеги, подписали писмо до изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, в което го призовават да се откаже от плановете за пускане на версия на Instagram за деца под 13-годишна възраст.

Те смятат, че социалните медии могат да навредят на децата и че Facebook досега не е успявал да защити благосъстоянието на децата в своите платформи.

Прокурор Джеймс нарича идеята опасна, която рискува безопасността на децата и може да им навреди. 

„… този план може да постави децата директно в лапите на хищниците. Има твърде много опасения, за да може Facebook да продължи напред с тази недобре замислена идея, поради което призоваваме компанията да се откаже от стартирането на Instagram Kids. Трябва да продължим да гарантираме здравето и благополучието на следващото поколение и след това.“

В писмото се изразяват различни опасения относно предложението на Facebook, включително:

  • Изследвания, показващи, че социалните медии могат да навредят на физическото, емоционалното и психическото благосъстояние на децата;
  • Профили за кибертормоз в Instagram;
  • Използване на платформата от хора, дебнещи деца;
  • Досегашният негативен опит на Facebook за защита на благосъстоянието на децата на своите платформи; и
  • Липсата на способност на децата да се ориентират в сложността на това, което срещат онлайн, включително реклама, неподходящо съдържание и взаимоотношения с непознати.

На изслушване в конгреса през март Зукърбърг отхвърли идеята, че социалните медии са вредни за децата, въпреки сериозните данни и изследвания, които показват връзка между използването на социални медии от младите хора и нарастването на психичното страдание, самонараняващото се поведение и самоубийството.

Instagram често е сигнализиран за увеличаване на мислите за самоубийство, депресията и проблемите с телесния образ при децата.

Смята се, че малките деца не са готови да се справят с многото предизвикателства, свързани с наличието на профил в Instagram, включително липсата на развито разбиране за поверителността.

Съществува и риск хищниците да експлоатират деца онлайн и да прикрият самоличността си, използвайки анонимността на интернет. Един доклад констатира увеличение от 200% в регистрираните случаи на използване на Instagram за насочване и малтретиране на деца за период от шест месеца през 2018 г. Само през 2020 г. Facebook и Instagram отчитат 20 милиона изображения на сексуално насилие над деца.

Кибертормозът също е основен проблем и проучване от 2017 г. установи, че 42% от младите потребители на Instagram са изпитали кибертормоза на платформата – най-високият процент от всички измерени платформи. Тъй като децата прекарват повече време онлайн по време на пандемията на коронавирусната болест 2019 (COVID-19), тези проблеми вероятно се изострят.

Освен това прокурорите поставят под съмнение способността на Facebook да защитава децата в предложената от тях платформа Instagram и да се съобразява със съответните закони за поверителност, като Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA). Те посочват, че компанията е регистрирала, че не е успяла да защити безопасността и личния живот на децата. Например приложението Facebook Messenger Kids съдържа проблем, който позволява на децата да заобикалят ограниченията и да се присъединяват към групови чатове с непознати.

Освен прокурор Джеймс подписали са колегите й от Аляска, Калифорния, Кънектикът, Делауеър, Хавай, Айдахо, Илинойс, Айова, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мейн, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Мисисипи, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Мексико, Северна Каролина, Охайо, Оклахома, Орегон, Роуд Айлънд, Южна Каролина, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон, Уисконсин, Уайоминг, окръг  Колумбия и териториите на Гуам, Северните Мариански острови и Пуерто Рико.

Можете да споделите: