Информационно обслужване пак се изложи

Не мога да запазя за неделя коментара, защото става все по-трагична ситуацията

Зная, че рискувам отново да хакнат рутера ми, но не мога да не споделя, че Информационно обслужване пак се изложи.

Вчера беше публикувана следната информация на сайта на дружеството:

 „Информационно обслужване“ АД създаде електронен регистър за желаещите да се ваксинират

Всеки български гражданин, който желае да се да се ваксинира срещу COVID-19, ще има възможност да попълни електронно своята заявка за предпочитана ваксина, място и час на имунизацията. Това стана възможно след като „Информационно обслужване“ АД разработи за по-малко  от месец онлайн базирана платформа, която е част от Националната здравно-информационна система. Регистрационната форма е изключително лесна за използване и е достъпна на  https://his.bg/bg/reservation. Тя бе представена от изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Със създаването на регистъра на желаещите да се ваксинират “Информационно обслужване“ АД подпомага оторизираните власти в борбата с пандемията и създаването на необходимата организация за имунизацията на населението“, каза Ивайло Филипов. По думите му онлайн регистърът допринася за логистичното разпределение на ваксините по ваксинационни центрове и изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Разработената платформа дава възможност на всеки желаещ да избере ваксинационен център в страната, ден и час на имунизацията и да заяви предпочитана ваксина. Системата предлага интерактивна карта на България, на която са посочени всички ваксинационни центрове, за да може желаещите да изберат най-удобната за тях локация, както и актуален график с работното време. Целта е всяко лице да има възможност да запази удобен  за него час. След завършване на регистрацията, всички, които са попълнили своите данни, ще получат потвърждение на заявката.

Електронният регистър позволява на желаещите да променят часа и мястото на имунизация, както и да откажат вече потвърдения час за поставяне на ваксина, при невъзможност да се имунизират.

Всички лица, които са записани за имунизация, ще получават напомняне за избрания час и локация чрез имейл или sms не по-късно от 24 часа преди слота, който са избрали. Системата позволява също така желаещите да попълнят и разпечатат декларацията за информирано съгласие, която е задължителна при поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това спестява време при попълването на място преди самото поставяне.

Личните данни на всички записани за ваксинация са защитени и единствено оторизираните органи ще разполагат с попълнените в електронния регистър данни.

Създаването на платформа за онлайн регистрация ще подпомогне здравните власти за бързото планиране и разпределение на ваксините в страната, което е от ключово значение в борбата с пандемията.“

Как пък не спазиха нито един член от Закона за защита на личните данни и GDPR.

Още като са кръщавали приложението „регистър“ е трябвало да се сетят, че този жанр изисква доста подробна придружаваща документация.

Защото какво означава регистър –  информация, която ще се използва от  различни хора. И всеки един човек, който има достъп до информацията трябва подробно да е описан. И това да е публично. И докога ще се пази тази информация трябва да е обяснено. И всичките отговори на въпросите кой, кога, къде, какво, как и защо?

За самата здравно-информационна система въобще не искам да говоря. Просто никога не бих станала клиент на това дружество. Не зная защо държавната администрация го прави.

Можете да споделите: