Вчера беше денят за по-безопасен интернет

Догодина ще се отбележи във вторник, 8 февруари

През 2021 г. Денят за по-безопасен интернет беше отбелязан за осемнадесета поредна година – макар и този път при малко по-различни условия, съобщи сайтът на инициативата https://www.saferinternetday.org/. Тя се разрасна от инициатива на ЕС до истински глобален празник, който понастоящем включва милиони хора в над 170 страни по света.

Денят се организира от името на Европейската комисия, от мрежата Insafe (координирана от European Schoolnet, мрежа от 32 европейски министерства на образованието) и INHOPE (Международната асоциация на горещите линии за интернет).

Всяка година поддръжниците на Деня на по-безопасен интернет – независимо дали са деца и младежи, родители, възпитатели, представители на индустрията, организации на гражданското общество, изследователи или лица, вземащи решения – организират хиляди вълнуващи събития и дейности, за да го отбележат.

Ханс Мартенс, мениджър на програмата за цифрово гражданство в European Schoolnet и координатор на мрежата Insafe каза: „Избухването на пандемията и ограничителните мерки, последвали на много места по света, увеличиха доверието ни до цифровите технологии, както никога досега. В този контекст стремежът към по-добър интернет за деца и младежи се превръща в приоритет за тяхната безопасност, тяхното благосъстояние и тяхното развитие. Надяваме се, че Денят за по-безопасен интернет може да бъде възможност за всеки да има положително влияние върху онлайн света, както в самия ден, така и през цялата година.“

Сара Уилоуби, експерт по съдържание и комуникации и координатор на кампаниите на SID в European Schoolnet, която ръководи глобалните координационни дейности за кампанията, заяви, че денят се отбелязва по нови и иновативни начини, отразявайки както възможностите, така и предизвикателствата, свързани с това да бъдете онлайн в момента.“

В Twitter информацията е @safeinternetday, във Facebook @SaferInternetDay, а хаштаговете са  #SID2021 и #SaferInternetDay .

Организаторите казват, че 2020 г. беше година като никоя друга. Пандемията от COVID-19 предизвика широкообхватни трансформации в цифровата среда, както по отношение на възможностите, така и на рисковете. Това ни показа от първа ръка, че дигиталните технологии са отлична среда, която дава възможност на най-голям брой граждани – и особено на деца и младежи – да намират информация, да общуват, да общуват, да учат и играят, често по начини, които не са възможни в една и съща степен в техния недигитален живот.

За много граждани, млади и стари, технологията е осигурила спасителен пояс по време на пандемията, предлагайки средства за поддържане на връзка със семейството и приятелите, достъп до услуги и стоки и подкрепа за тяхното благосъстояние и психично здраве.

И все пак, с това осъзнаване, че нашите общества са по-дигитални от всякога, нараства осъзнаването, че много онлайн инструменти и услуги често не са проектирани по най-добрия начин в интерес на децата и младите хора.

Тъй като заедно прекарвахме по-голямо време онлайн, опасенията за поверителността също спечелиха повече внимание. По същия начин се повишиха и икономически мотивираните киберпрестъпления (като рансъмуер, фишинг и измами с плащания), заедно с вредното съдържание.

Програмата на Европейската комисия за по-добър интернет за деца и мрежата от центрове за по-безопасен интернет в Европа, с дългогодишната си история на подпомагане на деца и младежи да използват интернет безопасно, отговорно, критично и креативно, бяха напълно готови да реагират на това нова реалност. Центровете за по-безопасен интернет реагираха бързо, адаптирайки предлаганите от тях услуги, за да отговорят на променящия се пейзаж, насърчавайки съществуващите ресурси по редица проблеми с онлайн безопасността, създавайки нови целеви ресурси, които да отговорят конкретно на предизвикателствата, породени от пандемията, превключвайки обученията от лице в лице към онлайн средата и намиране на нови и иновативни начини за продължаване на предлагането на услуги за поддръжка, като линии за помощ и горещи линии, когато няма достъп до физическите офиси.

Можете да споделите: