Българска телеграфна агенция: Договор на Израел за ваксини с Пфайзер поражда сериозни опасения за личните данни на гражданите

Новината от Тел Авив е от вчера, 18 януари

БТА съобщи късно снощи: „Договор, сключен от Израел с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) за доставка на ваксини, представлява потенциално сериозно нарушаване на личната неприкосновеност на израелците, каза днес експерт по дигиталните права, цитиран от ДПА.

Споразумението предвижда Пфайзер да получава обширен набор от данни за здравния статус на ваксинираните. Неговият текст, публикуван вчера с много цензурирани страници, задължава Израел да информира всяка седмица компанията за развитието на епидемичната ситуация на негова територия.

Това включва брой на хоспитализираните, идентификация на пациентите, случаи с критично развитие на болестта, брой на нуждаещите се от респиратори, статистика за смъртните случаи и заразените със симптоми и брой на ваксинираните по възраст и демографски фактори.

Критикувайки споразумението, Техила Шварц Алтшулер, старши сътрудник в Израелския демократичен институт, каза, че договорът фактически предвижда „едно от най-обширните проучвания на хората през 21-и век“. „Тази огромна маса от данни за Израел ще бъде един готов материал за научно изследване и за останалия свят“, добави тя.

Според нея договорът изисква одобрение от Хелзинкския комитет, който отговаря за разрешаването на медицинските проучвания върху човешки същества. Освен това гражданите на Израел ще трябва също така да дават разрешение за използване на личните им здравни данни – нещо, което обаче не се предвижда в споразумението.

Израел е смятан за световен лидер по брой на ваксинираните като процент от населението. Над 2 милиона души в страната вече са получили първата от двете необходими дози на ваксината, а на около 250 хиляди човека е била поставена и втората инжекция.

Associated Press също пише: „Израел сключи сделка с Pfizer, обещавайки да сподели огромни масиви от медицински данни с международния лекарствен гигант в замяна на продължаващия поток на труднодостъпната си ваксина.

Привържениците казват, че сделката може да позволи на Израел да стане първата страна, която ваксинира по-голямата част от населението си, като същевременно предоставя ценни изследвания, които биха могли да помогнат на останалия свят. Критиците обаче твърдят, че сделката поражда основни етични опасения, включително възможни нарушения на поверителността и задълбочаване на глобалното разделение в достъпа до ваксини срещу коронавирус.

Поради свъхниските температури на съхранение, необходимо за ваксината Pfizer, тя е по-скъпа и по-трудна за използване от конкурентите, включително ваксината Oxford-AstraZeneca, но проучванията показват, че тя е много ефективна.

Израелски медии съобщават, че Израел е платил поне 50% повече от другите страни за ваксината Pfizer.“

Можете да споделите: