Неделна разходка 2: Ето съобщенията на Twitter и Facebook за блокирането на профилите на Доналд Тръмп

Една от причините е, че плановете за бъдещи въоръжени протести започват да се разпространяват в и извън Twitter, включително предложение за вторична атака срещу Капитолия на 17 януари

Twitter Inc. пусна съобщението за спирането на профила @realDonaldTrump на 8 януари 2021 г.: След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях – по-конкретно как се получават и тълкуват в и извън Twitter – ние спряхме окончателно акаунта поради риска от по-нататъшно подбуждане към насилие.

В контекста на ужасяващите събития през тази седмица, ясно посочихме в сряда, че допълнителни нарушения на правилата на Twitter биха могли да доведат точно до този ход на действие.

Twitter дава и линк към специалните си правила от 2019 г. за профилите на политици – рамка за обществен интерес; тези акаунти не са над нашите правила и не могат да използват Twitter, за да подбуждат към насилие, казват от компанията. Те са оценили езика в президентските туитове спрямо политиката си за  прославяне на насилието, установено е нарушаване то й и е взето решението за спирането. Една от причините е, че плановете за бъдещи въоръжени протести започват да се разпространяват в и извън Twitter, включително предложена вторична атака срещу Капитолия и сградите на столицата на 17 януари 2021 г.

Съобщението в сайта на Facebook е от 7 януари  – „Вярваме, че рисковете да позволим на президента Тръмп да продължи да използва нашата услуга през този период са прекалено големи, затова удължаваме блокирането, което сме наложили за неговите профили във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици.“

На 6 януари Facebook изброи действията, които предприема като премахване на съдържание в  подкрепа за щурма на Капитолия и призиви да се носят оръжия. Премахнато е от Facebook и Instagram и видео на президента Тръмп, който говори за протестите и последващата му публикация за резултатите от изборите защото допринасят, а не намаляват, риска от продължаващо насилие.

По отношение на групите се изисква администраторите им да преглеждат и одобряват публикации, автоматично се деактивират коментари за публикации с високо ниво на омраза или съдържание, което подбужда към насилие, и използване на ИИ за понижаване показването на съдържание, което вероятно нарушава правилата.

Можете да споделите: