Неделна разходка 52: Ето я златната улица за 5 млн. лева, дето ще докара 200 млн. евро

В понеделник беше интересно да се проследи как ролята на суперкомпютрите за създаване на ваксини може да се засенчи от новината за асфалтиране на дясно платно и два тротоара

Андерс Дам Йенсен, изпълнителният директор на EuroHPC JU, заяви миналата седмица, че новият суперкомпютър EuroHPC ще увеличи изчислителната мощност, налична в България и в Европа като цяло. През последните месеци суперкомпютрите са от решаващо значение при разработването на ваксини срещу COVID-19, каза той.

Този цитат обаче отсъства от прессъобщението в сайта на София Тех Парк – там има следния: „Нова улица –„Северна“ ще бъде изградена с цел да подобри транспортната свързаност на района около София Тех Парк и да подпомогне развитието на бъдещи инвестиционни проекти в региона, съобщи по време на събитието (проверката на напредъка по изпълнение на проекта за изграждане на високопроизводителната изчислителна машина) кметът Йорданка Фандъкова.

Тя (улицата) ще бъде успоредна на бул. “Цариградско шосе” и с дължина 900 метра, с по две ленти в посока и 5-метров тротоар с осветление. Кметът обяви, че едновременно с това ще бъде разширена и удължена съществуващата в момента ул. “Ген. Йордан Венедиков”. Тя ще свързва София Тех Парк с бул. “Цариградско шосе”. Инвестицията за двете улици е около 5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от правителството.

“Науката и новите технологии ще спасят човечеството. Затова съм горда, че точно в София ще се помещава суперкомпютъра. Всички – община, Министерски съвет, Министерства на икономиката и финансите, Европейска комисия работихме заедно и успяхме да изградим този проект, както и ще продължим да го развиваме”, каза още Фандъкова….

„В най-тежката комбинация от кризи нито един стратегически проект в София и страната не е спрян. Те дори се ускоряват“, каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). По думите му това е доказателство за държавнически подход и възможно най-умно управление в кризисен момент на обществения ресурс, който е много ограничен. Според Плевнелиев инвестицията от 5 млн. лева за изграждането на нова улица ще привлече други инвестиции на частния сектор в тази зона за поне 200 млн. евро.

„Подкрепяме развитието на науката и иновациите и този проект е потвърждение за това. Убеден съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитатен хъб на Европа и ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на цяла Европа“, каза министърът на финансите Кирил Ананиев. Той припомни, че тази година правителството предостави 20 млн. лева за изграждането на суперкомпютъра, както и средства в размер на 3,8 млн. лв. годишно за експлоатацията и дейността на суперкомпютъра. „България заслужи доверието на Европа и станахме център на науката и иновациите”, каза още финансовият министър.

„България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му София Тех Парк ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза. „Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а вече има перспектива за 200 милиона”, допълни той. Икономическият министър съобщи, че днес министерството на икономиката е превело близо 7 млн. лева за иновации през 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

„Започнахме през 2018 година, когато нямаше европейска инфраструктура свързана със суперкомпютрите. Днес 35% от изчислителната мощност в света е европейска, а България е водеща в това. Науката и иновациите са стратегически инвестиции. Те носят полза тук и сега“, посочи еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел. Тя припомни, че проектът за суперкомпютъра дава конкретни ползи в различни области като медицина, сигурност на пътищата и много други, в които суперкомпютърът би допринесъл. „Суперкомпютърът означава и много нови работни места, инвестиции и сигурност на младите хора, които са избрали да се развиват у нас. Чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп. Ние заедно градим бъдещето. Радвам се, че Европа допринася за това“, завърши еврокомисарят Мария Габриел.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов благодари на правителството, Европейската комисия и Столичната община за подкрепата. Той посочи, че екипът на научно-технологичния парк изпълнява проекта за суперкомпютъра съгласно плановете и сроковете. „Приключваме тази трудна за всички година с положителни резултати по изпълнение на нашите цели и отговорности в подкрепа на науката и иновациите, и на висока скорост в работата по всички проекти. Надяваме се, че с гъвкавост и партньорство успяхме да сме полезни и за компаниите, които са част от общността на София Тех Парк, заедно да преминем през кризата, породена от коронавируса“, заяви Младенов.

Ето и началото на прессъобщението, не съм го съкратила, само го преместих, запазен е и оригиналният правопис:

„Сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра, част от мрежата на EuroHPC Joint Undertaking, ще е готова до края на 2020 г. Това стана ясно по време на проверката на напредъка по изпълнение на проекта за изграждане на високопроизводителната изчислителна машина в София Тех Парк, в която взеха участие кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков, председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов и изпълнителният директор Тодор Младенов.

Проектът за изграждане на суперкомпютъра в България, който ще е един от най-ефективните в Източна Европа и ще е част от мрежата на Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU), се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“, с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Към момента дейностите по проекта се изпълняват съгласно плановете, поставените цели и срокове. До края на 2020 г. ще бъде напълно завършена приемната сграда, в която ще се помещава високопроизводителната машина, както и обслужващите системи. От началото на следващата година ще започне инсталирането на основните системи за обслужване на работата на суперкомпютъра – система за охлаждане, противопожарна система, система за достъп и безопасност, и други.

През месец декември между консорциум  „Петаскейл Суперкомпютър – България“, EuroHPC JU и водещата в световен мащаб в областта на дигиталната трансформация и производството на HPC високотехнологична компания „Атос“ беше подписан договор за поръчка и доставка на новия суперкомпютър в България. Компанията беше избрана, след обявената през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Българската петаскейл машина ще е конфигурация Atos’ BullSequana XH2000.  Изчислителната мощ ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда, а включен в мрежата на EuroHPC ще достига върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс. Очаква се инсталирането на суперкомпютъра да започне през март 2021 г.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Суперкомпютърът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро. Очаква се новата машина да е в експлоатация през май 2021 г.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания.“

Положението е следното – ако след като слезете от Цариградско шосе по стария път към летището от дясно е струващият 11,5 млн. евро нов суперкомпютър с бюджет от 3,8 млн. лева на година и улица от 5 млн. лева, а от ляво – рушащата се сграда на спортния комплекс на ЦСКА.

 

Можете да споделите: