От 16 декември 2020 г. функции на Messenger вече няма да бъдат достъпни за разработчици

Facebook публикува съобщението непосредствено преди Европа да обяви нов пакет регулации в областта на дигиталните услуги

Вчера в рубриката си за разработчици Facebook публикува съобщение за спиране на достъпа до някои функции на приложния програмен интерфейс (API) на Messenger заради „новите правила за поверителност в Европа“.

В съобщението се казва: „Като част от усилията ни да актуализираме нашите продукти за съобщения в отговор на новите правила за поверителност в Европа, ние правим промени, които ще повлияят на някои разработчици и фирми, използващи приложения, активирани от Messenger API.

Какво се променя?

От 16 декември 2020 г. няколко функции на API  на Messenger вече няма да бъдат достъпни за разработчици и бизнеси в Европа и за хора в Европа, които имат бизнес в Messenger и Instagram в световен мащаб.“

Някои от функциите, които вече няма да бъдат достъпни чрез API на Messenger, са постоянно меню, еднократно известие, някои темплейти, аудио или видео прикачени файлове, някои темплейти и бутони в уеб (напр. Generic, Button).

Налични ще продължат да бъдат изпращането и получаването на текстови съобщения и изображения, бутон Get Started, Ice breakers и quick replies, общ шаблон, шаблон бутон и за Android и iOS – media template, бутон за URL, postback бутон и call button за Android and iOS, Private replies, m.me links и the Message Us plugin, Webview и Handover Protocol for Messenger.

В съобщението пише, че по същия начин разработчиците, които също използват API на Instagram Graph, ще видят, че някои показатели вече не са налични. Повече подробности можете да видите тук.

Какво означава това за разработчиците

API и компонентите на потребителския интерфейс на платформата Messenger, изброени по-горе, няма да бъдат достъпни за бизнеса в Европа във всички чатове и за глобалния бизнес в чатове с хора в Европа.

Преди тези промени да станат активни на 16 декември,  разработчиците се насърчават за актуализации.

Засегнатите от тези промени – като тези, които създават страници в Европа или Pages, които получават значителен обем съобщения от хора в Европа – да използват наличните функции вместо това. За повече подробности относно това, което се променя, е дадена връзка към  документацията  за  разработчици.

Ние осъзнаваме, че спазването изисква промени в нашия продуктов опит и сме ангажирани да подкрепяме нашите партньори през целия процес. Работим усилено, за да върнем функциите и ще предоставим актуализация, ако и когато тези функции бъдат предоставени отново в бъдеще“, завършва съобщението.

Можете да споделите: