Предизвикателствата на дигитализацията в сферата на електронното управление са обсъждали в Албена млади лидери

Експерта на Microsoft Шон Макгуайър през септември е имал виртуална сесия по Design thinking в рамките на лятната академия

В периода от 6-ти до 11-ти септември 2020 в курортен комплекс Албена се проведе Лятна академия за млади лидери в държавната администрация, съобщи новият брой на бюлетина на Комисията за защита на личните данни.

„За пета поредна година Институтът по публична администрация (ИПА) организира академията в рамките на проект „Дигитална трансформация в обучението – дигитална компетентност и учене“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Основната цел на Академия е краткосрочно практическо обучение на млади държавни служители с лидерски потенциал, както и създаване и развиване на мрежа от иновативни кадри на държавната администрация. Едно от условията за участие в Академията бе разработване на есе на тема „Публичната администрация след COVID-19 – предизвикателства и иновации”. Есетата бяха оценени от експертен съвет към ИПА.

В работата на Академията участие взеха 24 държавни служители на възраст до 35 години.

Петдневното обучение бе комбинация от практически задачи и лекции, свързани с изграждане на умения за защитаване на важни политики и проекти, умения за лобиране, за представяне пред публика, протокол и етикет.

Разработени бяха сценарии за бъдещо развитие на България и Европа в следващите години.

Специално внимание бе отделено на това какво предстои пред Европейския съюз и решенията, които трябва да се вземат във връзка с кризата, породена от Covid-19. Интерактивна сесия по кибер сигурност проведе постоянният съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ за България и Румъния, Джесика Ким. Един ден бе посветен на генерирането на идеи за справяне с предизвикателства на дигитализацията, както и задачите на администрацията в сферата на електронното управление. Участниците работиха над идеи за повишаване на цифровия индекс на България и прилагаха своята креативност в създаването на работещи решения. Проведена бе дискусия относно социалната отговорност и прилагането от страна на администрацията на социално отговорни практики.

Обучителните модули се водиха от държавни служители, професионалисти от частния сектор с богат практически опит, дипломати и експерти от международни компании и институции. Участниците получиха ценни съвети и указания за това какво е необходимо за отстояването на позиции по значими обществени проекти и политики, управление на екипи и въвеждане на иновации, спомагащи за модернизацията на публичната администрация.

Администрацията на КЗЛД бе представена от Христо Аламинов – началник на отдел „Международно сътрудничество и управление на проекти“, Йоан Ангелов – младши експерт в същия отдел, и Любомир Грънчаров – старши експерт в отдел „Правно-нормативна дейност“.

Още за лятната академия за млади лидери можете на прочетете тук.

Можете да споделите: