Как се използва Google Pay в България?

Ако трябва да разделите сметката в ресторанта, наема или други разходи с повече от един човек, можете да създадете група, а приложението дори ще ви помогне да изчислите кой какво дължи.

На 18 ноември главният мениджър и заместник-управител на звеното за разплащания на Google Цезар Сенгупта написа, че когато свържете банковата си сметка или картите си с Google Pay, приложението ще предоставя периодични обобщения на разходите и ще ви дава по-ясна представа за вашите финанси. Google Pay може също да организира разходите ви –  ако търсите „храна“, „миналия месец“ или „мексикански ресторанти“, Google Pay ще намери съответните транзакции. Тази настройка е изключена по подразбиране, но можете да я включите или да я опитате в продължение на три месеца, за да видите дали ви харесва.

Най-важното е, че Google Pay няма да продава вашите данни на трети страни или да споделя историята на транзакциите ви с останалата част от Google за насочване на реклами.

Един от партньорите на Google Pay в Европа е Mastercard. На 17 ноември Mastercard съобщи, че услугата Google Pay се разширява с гражданите на Австрия, България, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Португалия, Румъния.

Mastercard ще предоставя тази услуга в сътрудничество с fintechs партьори. След началото на пандемията, безконтактните транзакции скочиха до близо 80% в цяла Европа, казват от Mastercard.

За да могат да използват Google Pay на тези нови пазари, потребителите на Android могат просто да изберат бутона „Добавяне към Google Pay“ в участващите приложения за мобилно банкиране, за да добавят своята карта към Google Pay. След това се получава достъп до Google Pay чрез тяхното банково приложение.

След като картата бъде добавена към Google Pay, потребителите могат да използват телефона си, за плащат навсякъде, където се приемат безконтактни транзакции, например в магазин или за обществен транспорт. Нито Google Pay, нито приложението за мобилно банкиране трябва да се отварят за плащането, нито се изисква интернет връзка.

Плаща се с устройството, което е в ръката ви. На сайта на Mastercard пише, че допълнителна сигурност се осигурява чрез технологията „Tokenization“.

Платформата на Mastercard защитава информацията за притежателя на картата, като замества номерата на сметките с уникален алтернативен номер на карта или „токен“.

Така се намаляват измамите, свързани с цифрови плащания, като прави транзакциите по-сигурни.

Когато потребителят използва мобилното си устройство при транзакция, на магазина се предоставя токенът, а не реалният номер на картата.

Можете да споделите: