Неправителствената организация noyb подаде жалби срещу Apple

Според адвоката й компанията нарушава директивата за e-Privacy, защото GDPR би забавил разглеждането на оплакването

Неправителствена организация за защита на неприкосновеността на личния живот noyb съобщи, че е подала жалби в Германия и Испания срещу IDFA идентификатора на Apple.

По подразбиране iOS автоматично генерира уникален идентификатор за реклама IDFA за всеки iPhone. Той позволява на Apple и трети страни да идентифицират потребителите в различни приложения и дори поведението им.

Операционната система на Apple създава IDFA без знанието или съгласието на потребителя, твърдят от noyb.

След създаването му Apple и трети страни (напр. доставчици на приложения и рекламодатели) могат да получат достъп до IDFA, за да проследят поведението на потребителите, предпочитанията им и да предоставят персонализирана реклама.

Такова проследяване е строго регламентирано от член 5, параграф 3 от Директивата за електронната поверителност и изисква информираното и недвусмислено съгласие на потребителите. Жалбата не е по GDPR и затова испанските и германските власти могат директно да глобят Apple, без да е необходимо сътрудничество между органите за защита на данните в ЕС, смята адвокатът на noyb.

Според него проследяването е разрешено само ако потребителите изрично се съгласят с него. Това много просто правило се прилага независимо от използваната технология за проследяване. А Apple поставя подобни кодове в своите телефони, без никакво съгласие от потребителя. Това е явно нарушение на законодателството на ЕС за поверителност.

С жалбите се търси налагане на принципа, според който за проследяването потребителят трябва да даде съгласието си.

IDFA трябва не само да бъде ограничен, но и окончателно изтрит, смятат от noyb и отбелязват, че смартфоните по подразбиране трябва да са без проследяване.

Неправителствената организация припомня, че наскоро Apple обяви планове за бъдещи промени в системата IDFA, но те изглежда ограничават използването на IDFA за трети страни, но не и за Apple.

Както приложенията изискват достъп до камерата или микрофона, ще се изисква нов диалогов прозорец, който ще пита потребителя дали приложението трябва да има достъп до IDFA. Съхранението на наличните идентификатори обаче ще се извършва без съгласието на потребителите. Не е ясно и кога тези промени ще бъдат приложени от компанията.

Можете да споделите: