В Индия вече могат да си пращат пари чрез WhatsApp

Номерата на картите и банките се съхраняват шифровани и в силно защитена мрежа

На 5 ноември Facebook съобщи, че хората в Индия вече могат да изпращат пари чрез WhatsApp. Първата държава, в която плащанията започнаха, беше Бразилия.

Прехвърлянето на пари също толкова лесно, колкото изпращането на съобщение. „Проектирахме нашата функция за плащане в WhatsApp в партньорство с Националната платежна корпорация на Индия (NPCI), използвайки унифицирания интерфейс за плащане (UPI), първата в Индия платежна система в реално време, която позволява транзакции с над 160 поддържани банки“, казват от компанията.

За да изпращате пари по WhatsApp в Индия, е необходимо да имате банкова сметка и дебитна карта в Индия.

WhatsApp изпраща инструкции до банки, доставчици на платежни услуги, които инициират прехвърляне на пари чрез UPI между банкови сметки на подател и получател.

Включени са пет водещи банки в Индия: ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank, State Bank of India и Jio Payments Bank.

Хората могат да изпращат пари в WhatsApp на всеки, който използва приложение, поддържано от UPI.

„В дългосрочен план вярваме, че комбинацията от WhatsApp и уникалната архитектура на UPI може да помогне на местните организации да се справят с някои от ключовите предизвикателства на нашето време, включително увеличаване на участието на селските райони в цифровата икономика и предоставяне на финансови услуги на тези, които никога преди не са имали достъп.

Подобно на всяка функция в WhatsApp, плащанията са проектирани със силен набор от принципи за сигурност и поверителност, включително въвеждане на личен UPI PIN за всяко плащане.

Плащанията в WhatsApp вече са достъпни за хората с най-новата версия на приложението iPhone и Android.“

Facebook съобщи за стартирането на възможността за извършване на плащания от потребители на WhatsApp в Бразилия на 15 юни 2020 г.

WhatsApp съобщава, че плащанията в, които се предлагат в избрани държави, позволяват преводи между сметки във финансови институции. Номерата на картите и банките се съхраняват шифровани и в силно защитена мрежа. Тъй като обаче финансовите институции не могат да обработват транзакции, без да получават информация, свързана с тези плащания, тези плащания не са криптирани от край до край.

Можете да споделите: