Неделна разходка 30: Експертите имат ли право на политически изказвания по телевизора?

За днес бях предвидила да публикувам изключително важните въпроси и отговори на Европейския комитет за защита на данните във връзка с решението на Европейския съд CJEU C-311/18 (Schrems II). Но те остават за утре по уважителни причини

Тази седмица завърши с пълния ми потрес от неделните сутрешни телевизионни предавания. Първо, в Нова телевизия беше събеседник, претендиращ да е есперт, който ръководи измислена неправителствена организация. Малко след това по  БТВ друг човек, който също беше поканен като експерт в своята област, заяви че има право да обявява политическите си пристрастия и призова всички политици да го направят.

/Въобще няма да обсъждам темата защо според него политици трябва да си обясняват пристрастита, това явно е някаква част от психологията недостъпна за мен като простосмъртна./

Извинявайте много, уважаеми телевизии, ама вие за някакви професионални журналистически стандарти наистина ли не сте чували?

Да разгледаме първо втория случай – от гледна точка на PR- а на политическа партия, бих била особено щастлива, ако в национален ефир телевизионно лице се обяви официално за мой привърженик. Това като рекламно време струва много пари – да сметнем колко секунди беше изявлението и колко струва една секунда. Възможно ли е обаче вътрешните правила на медията да допускат някой да прави подобни изявления?

Като зрител би трябвало да съм леко озадачена – добре е разбира се да знам кой ескрерт на кого симпатизира, ама нали той ако е екперт няма да се влияе от пристрастията си, когато говори по своята тема?

Сега продължаваме темата за прихиатрите и псилолозите с първия експерт – Нова телевизия – вие как решихте да поканите точно този експерт по темата? Дали защото е шеф на неправителствена организация в секрора си? А проверихте ли дали тази асоциация има членове? А ако няма? Кое точно ви мотивира да предпочетете него, при положение, че конкуренцията в неговия сектор е доста силна и всеки професионалист би се зарадвал да отговаря на въпросите на журналистката?

Умишлено тяма да им напиша имената, защото тук въпросът е принципен – и миналата неделя сигурно е било същото, и по-миналата.

Ето линковете към предаванията, въпреки че няма никакъв смисъл, те ще продължат да го правят.

https://nova.bg/news/view/2020/07/26

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/rosen-jordanov

Остава всеки да образова съм семейството и детето си, че когато гледа някого по телевизора или в интернет не трябва да вярва на всичко, коeто този човек казва.

Защото има едни хора, които не спазват правилата – да си плащат за реклама и това, че за тази реклама е платено, да го пише на екрана.

Така всеки ще знае кой и за какво плаща.

Не знам защо искаме в мола да купуваме истински парцали, но по телевизора може да консумираме и ментета.

И когато ни казват от екрана – Повече почтеност!, да видим кой го казва и защо.

 

Можете да споделите: