Неделна разходка 15: Спазването на лична хигиена в интернет

Институционалните интернет страници по време на криза. И профилите в социалните мрежи

ФАЛШИВА СТРАНИЦА НА АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА ВЪВ ФЕЙСБУК!!! Това съобщи Facebook профилът на Агенцията по заетостта на 10 април. Това потвърди тезата ми от 2013 година, че институциите трябва да внимават, когато решат да създадат профил в социална мрежа. Първо, защото този профил трябва да се държи под око денонощно, и второ, няма начин да спрете в мрежата да се създават фалшиви аналози. Разбира се, всяко ведомство преценява административния си капацитет. Разбира се, различни кампании и инициативи заслужават собствени страници – там могат да се публикуват снимки, информации по проектите, хората могат да задават въпроси и да получават отговори. Но какво се случи с Агенцията по заетостта? Ето оригиналния текст на съобщението:

Агенцията по заетостта информира за засечена фалшива страница на институцията в социалната мрежа Фейсбук! Фалшивата страница носи името Агенция по заетоста – Бюро по труда и се намира на следния линк: https://www.facebook.com/pg/Buropotruda/posts/…. Публикуваната на нея информация е изключително подвеждаща – Агенцията по заетостта под никакъв предтекст не приема заявления за регистрация в бюро по труда чрез Фейсбук!

Единствената официална страница на Агенцията по заетостта, която се администрира от самата институция и публикува достоверна информация е Агенция по заетостта.

Агенцията по заетостта апелира гражданите да не се опитват да се регистрират в бюрото по труда чрез Фейсбук и да не подават своите лични данни към фалшивата страница или други страници, предлагащи подобни услуги!

Агенцията по заетостта вече е предприела всички необходими действия за информиране на компетентните органи и премахване на фалшивата страница.

Чудесно, с една забележка: това съобщените не е публикувано на сайта на Агенцията по заетостта. Ако аз не съм видяла профила в социалната мрежа, няма как да разбера за фалшивия профил. А той може би не е само един.

Затова – или поддържайте каналите си в интернет чисти, или не ги създавайте въобще.

За финал – дългоочакваният антивирусен правителствен комуникационен портал няма Политика за поверителност. Но пък има форма за контакт.

 

 

В която се попълват лични данни. Спирам, че ако продължа директно влизам в четири състава на Наказателния кодекс, а нямам пари за гаранция.

 

Можете да споделите: