AIC заведе дело в австралийския Федерален съд срещу Facebook

Личните данни на 311,127 потребители на социалната мрежа са били използвани от приложението This is Your Digital Life за политическо профилиране

Службата на австралийския комисар по информацията AIC заведе дело срещу Facebook във Федералния съд, заради сериозна и многократна намеса в личния живот в противоречие с националния закон за поверителност.

Комисарят твърди, че личната информация на австралийските потребители на Facebook е била разкрита на приложението This is Your Digital Life с цел, различна от целта, за която е събрана информацията, в нарушение на Закона за поверителност от 1988 г.

Информацията беше изложена на риск да бъде оповестена на Cambridge Analytica и използвана за политически цели, както и на трети страни, се казва в съобщението на регулатора.

В периода март 2014 г. до май 2015 г. 311,127 австралийски потребители на Facebook са засегнати от разкриване на личната им информация, включително чувствителна, на трета страна –  приложението This is Your Digital Life. Повечето от тези хора не са инсталирали приложението, това са направили техните приятели във Facebook. Освен ако тези лица не са предприели сложен процес за промяна на техните настройки във Facebook, тяхната лична информация е споделена по подразбиране.

Facebook не информира адекватно засегнатите лица за начина, по който личната им информация ще бъде разкрита.

Facebook не предприема разумни стъпки, за да защити информацията от неразрешено разкриване, не знае обхвата на личната информация, която е разкрита в приложението, както и не са взети мерки да се ограничи разкриването на получените лични данни на трети страни.

Получената от приложението лична информация е предоставена на политическата консултантска фирма CambridgeAnalytica, в нарушение на политиките на Facebook. В резултат на това личната информация на засегнатите австралийци е изложена на риск от разкриване, осигуряване на приходи и използване за политически цели.

„Всички субекти, работещи в Австралия, трябва да бъдат прозрачни и отговорни по отношение на начина, по който обработват личната информация, в съответствие със задълженията си съгласно австралийския закон за поверителност“, заяви австралийският информационен комисар Анджелин Фолк.

Тя счита, че настройките по подразбиране на Facebook улесняват разкриването на лична информация, включително чувствителна, за сметка на поверителността.

Според Reuters говорител на Facebook е заявил, че през последните две години компанията е съдействала на ОAIC при разследването.

„Направихме големи промени в нашите платформи, след консултации с международни регулатори, за да ограничим информацията, достъпна за разработчиците на приложения, да приложим нови протоколи за управление и да изградим водещи в индустрията контроли, за да помогнем на хората да защитават и управляват своите данни“, се казва в изявление на Facebook.

 

Можете да споделите: