НАП въведе нови изисквания към браузърите и операционните системи на ползвателите на е-услуги

Приходната агенция предупреждава, че е възможно използването на Windows 7 след средата на януари 2020 г. да доведе до затруднения при използването на електронните й услуги.

Националната агенция за приходите съобщи на 7 декември, че  електронните услуги на НАП след 17 февруари  ще бъдат достъпни единствено чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./. Причината е повишаване на сигурността в обмена на данни между приходната агенция и клиентите и допълнителна защита на информацията.

Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги се поддържа от по-стари версии на браузъри и операционни системи.

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17.02.2020 г. са  необходими:

  • Компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис – Windows 8; 8.1 (преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);
  • Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;
  • Java, версия 8.х.

НАП напомня, че на 14 януари 2020 г. Microsoft спира поддръжката на операционна система Windows 7, което означава, че компютърът ще продължи да работи, но ще стане по-уязвим към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече няма да получавате актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft.

Възможно е използването на Windows 7 след средата на януари 2020 г. да доведе до затруднения при използването на електронните услуги на НАП.

Можете да споделите: