Facebook забранява deepfake видеоклипове

Някои манипулирани снимки няма да бъдат изтривани, а маркирани като лъжливи

Моника Бикерт, вицепрезидент  на Facebook, публикува аргументите защо снимка или видеоклип, оценени като лъжливи при проверка на фактите, ще бъдат с ограничено разпространение в новинарския поток. По съвет на експерти тези изображения ще бъдат маркирани като фалшиви за сведение на хората, които ги виждат и искат да ги споделят.

Ако всички манипулирани видеоклипове, маркирани от проверяващи факти като неверни, бъдат премахнати, те все още ще бъдат достъпни другаде в интернет или в друга социална медия. Когато те останат маркирани като лъжливи, потребителите са предупредени, казва Бикерт.

Разбира се Facebook премахва категорично профили, които използват снимки, генерирани от изкуствен интелект. Видеоклиповете, които изкривяват реалността, наричани ​​„deepfakes“, все още са рядкост в интернет, но са предизвикателство за индустрията и обществото, защото се увеличават, смята Бикерт.

Критериите за премахване на манипулирано изображение са първо, да е редактирано или синтезирано по начини, който не е очевиден за обикновения човек и могат да подведат някого, че обект във видеоклипа казва думи, които всъщност не са произнасяни или второ, да е продукт на изкуствен интелект или машинно самообучение, който обединява, заменя или наслагва съдържание върху видеоклип, правейки го изглежда автентичен.

Тези политика не се отнасят за съдържание, което е пародия или сатира, или видеоклипове, които са редактирани единствено, за да променят реда на думите.

 

Можете да споделите: