Бразилският орган за защита на потребителите глоби Facebook с 1,6 млн. долара

Наложената санкция се дължи на неразрешено споделяне на потребителски данни

На 30 декември 2019 г. Министерството на правосъдието и обществената безопасност на Бразилия съобщи, че чрез Департамента за защита и защита на потребителите (DPDC) на Националния секретариат на потребителите (SENACON) е наложило глоба в размер на 6,6 милиона реала на Facebook.

Наказанието е заради неразрешено споделяне на потребителски данни.

Случаят започна да се разследва след съобщенията в медиите на 4 април 2018 г., когато станало известно, че потребителите на Facebook в страната биха могли да сред тези, с чиито данни бе злоупотребено от агенцията за политически маркетинг Cambridge Analytica.

Според решението с данните на 443 хиляди потребители е злоупотребено от разработчиците на приложението thisisyourdigitallife. Става дума за споделянето по подразбиране на данни за приятели и приятели на приятели.

Решението може да се обжалва в 10-дневен срок, а плащането на глобата трябва да стане до 30 дни.

Senacon е част от Министерството на правосъдието, а дейностите му са свързани с планиране, разработване, координация и изпълнение на Националната политика за връзки с потребителите, като целите са гарантиране на защитата и упражняването на правата на потребителите.

Можете да споделите: