Facebook ще плати глобата, наложена от британския надзорен орган за защита на данните

Преди година ICO санкционира компанията с 500 000 британски лири (643 000 долара) заради „сериозни нарушения” на закона

Facebook и ICO, офисът на британския комисар по информацията, са се договорили  да оттеглят обжалванията, а Facebook ще плати наложената глоба в размер на 500 000 британски лири (643 000 долара).

Както писах през октомври 2018 г. британската Служба на информационния комисар глоби Facebook заради „сериозни нарушения“ на закона за защита на данните, свързани с Cambridge Analytica. Санкцията е по Закона за защита на данните от 1998 г., а не според GDPR и беше наложена поради съмнения за злоупотреба с данните на над 1 млн. британци.

Адвокатът на Facebook Хари Кинмонт е цитиран да казва, че след 2015 г. са направени големи промени в платформата, като информацията, до която разработчиците на приложения могат да имат достъп, е значително ограничена.

„Радваме се да чуем, че Facebook е предприел и ще продължава да предприема важни стъпки, за да спази основните принципи за защита на данните“, гласи изявлението на Джеймс Дипъл-Джонстоун, заместник-комисар на ICO. Той допълва: “С този силен ангажимент за защита на личната информация и неприкосновеността очакваме Facebook да продължи напред и да се поучи от събитията“.

Можете да споделите: