Facebook News предоставя повече контрол върху съдържанието

Издателите ще получават пари, а читателите – повече новини за развлечения, здраве, бизнес и спорт. Качествената журналистика иска да измести фалшивите новини

Тестваният в момента в САЩ раздел Facebook News включва Today’s Stories, в избора на които ще участват журналисти. Това съобщи Facebook  в блога си.

Читетелите ще могат да избират темите, които ги интересуват, и да скриват други текстове, които не искат да видят. Засега медиите са около 200, сред които са Bloomberg, Washington Post, Wall Street Journal, NBC News и ABC News, както и  Chicago Tribune,  Dallas Morning News и Breitbart News.

Facebook ще плаща на някои от издателите, а линковете на новините ще водят до уебсайтовете или приложенията на издателите, което ще им помогне да привлекат реклами и абонаменти.

Подборът на теми е направен в началото на годината, когато над 100 000 души, които са във Facebook в САЩ, са били попитани кои теми ги интересуват най-много. Тогава станало ясно, че хората искат най-много в своите емисии новини  категориите развлечения, здраве , бизнес и спорт. Така са намерени издателите в тези четири категории, които присъстват в News Page Index.

Целта е качествена журналистика за измести цветистите заглавия на фалшивите новни.

Можете да споделите: