EDPS публикува софтуер за проверка на обработката на лични данни от уебсайтове

Европейският надзорен орган по защита на данните съобщи за създаването на инструмент, който проверява дали сайтът използва бисквитки или изпраща заявки на трети страни

Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) разработи софтуерен инструмент с отворен код за автоматизирана проверка на поверителността и защитата на лични данни на уебсайтовете.

Website Evidence Collector (WEC) събира доказателства за обработка на лични данни, като бисквитки или заявки към трети страни, със зареждане на поредица уеб страници без даване на съгласие или влизане в тях.

WEC трябва да е съвместим с Windows, MacOS, Linux и всички платформи, които поддържат NodeJS и Chromium. EDPS използва WEC само на Linux и MacOS.

За да се използва инструмента, първо трябва да се инсталирате Node.js и Node.js package manager (NPM).

Трябва да прочетете внимателно лицензионните условия на EUPL. Както е посочено в раздел 7, EDPS предоставя този инструмент на принципа „as is“.

EDPS публикува WECollector с публичния лиценз на ЕС (EUPL-1.2). Софтуерът е достъпен за изтегляне чрез платформата за съвместна работа на Европейската комисия Joinup и на популярната платформа за разработка GitHub.

EDPS очаква предложения за подобрения, които да бъдат изпращани на: edps-it-policy@edps.europa.eu.

Можете да споделите: