72% от потребителите, които не ползват интернет, смятат, че той е заплаха за личните им данни

Ново проучване на OII установи, че опасения за личната поверителност водят до увеличаващо се дигитално разделение

Изследване на Оксфордския Интернет институт (OII), част от Оксфордския университет, показа, че макар негативният опит в интернет като разпространение на вируси или кражба на финансови данни да не се е увеличил, 72% от потребителите, които не са интернет, смятат, че интернет заплашва поверителността им в сравнение с 52% при тези, които го използват.

Тези констатации се съдържат в седмото годишно проучване на интернет в Оксфорд през 2019 г. (OxIS). Изследването показва бързо увеличение на използването на интернет за търговски, банкови и развлекателни цели. Броят на хората, които плащат сметки онлайн, гледат филми и телевизионни сериали и стриймват музика през интернет, се е увеличил значително в сравнение с предишното проучване през 2013 г.

Въпреки това, нараства разликата в опита и възприятието между онези, които използват интернет, и онези, които не го правят, което може да доведе до това, че потребителите пропускат достъп до ключови услуги, което ще разшири „дигиталното разделение“.

Потребителите на интернет са много по-склонни да вярват, че „технологията прави нещата по-добри“ – 79% от потребителите са съгласни с тази теза в сравнение с 29% от тези, които не са потребители.

Според авторите на проучването често избягващите интернет са от групи с ниски доходи, а качеството им на живот би могло да се подобри с онлайн присъствие. Те са се натъкнали на интересен парадокс – по-малко вероятно е потребителите на интернет да предприемат действия за защита на своята поверителност, докато не-потребителите са склонни да бъдат отблъснати от опасения за поверителността им. Тези опасения биха могли да задълбочат дигиталното разделение, като много хора изпускат ползите от интернет, като достъп до здравна информация, възможности за заетост и по-ниски цени онлайн.

Изследователите смятат, че на тези, които не ползват интернет трябва да им се помогне да разберат възможностите, които той им предоставя. Според тях проучването допринася за обществения дебат за това какви по-нататъшни стъпки могат да бъдат предприети за намаляване на дигиталното разделение.

Ресорният министър Мат Уорман е цитиран да казва, че е стартиран Фонд за дигитално включване в размер на 400 000 британски лири, за да се помогне на възрастните хора и хората с увреждания да се свържат онлайн и да придобият нови дигитални умения.

 

Можете да споделите: