Apple: отстранихме уязвимостите в iOS още през февруари само за 10 дни

На сайта си Apple публикува отговор на разкритията на Google за заразени устройства iPhone със злонамерен софтуер, който предоставя лични данни на потребителя към сървърите на хакерите

Изследователи на сигурността на Google през август съобщиха, че злонамерени интернет страници успяват да получат достъп до iPhone устройства. Вчера Apple съобщи на сайта си, че за потребителите на iOS уязвимостите са отстранени още през февруари. За успокоение на клиентите, компанията излага фактите по случая:

Първо, сложната атака беше тясно фокусирана, а не широко разпространена. Атаката засегна по-малко от дузина уебсайтове, които се фокусират върху съдържание, свързано с уйгурската общност (уйгурската общност в Китай).

Apple твърди, че съобщението на Google, шест месеца след пускането на нова версия на iOS, създава фалшивото впечатление от масово използване на „наблюдение на личните дейности на цялото население в реално време“, разпалвайки страх сред всички потребители на iPhone, че техните устройства са били компрометирани. Това никога не е било така.

Второ, всички доказателства сочат, че тези атаки на уебсайтове са били действащи само за кратък период, приблизително два месеца, а не „две години“, както предполага Google. Въпросните уязвимости са отстранени през февруари – „работихме изключително бързо за разрешаването на проблема само 10 дни след като научихме за него“, казват от Apple. Кампанията твърди, че когато Google я информира за случая, процесът на коригиране на бъговете е бил започнал.

Можете да споделите: