Apple обеща Siri повече да не подслушва лични разговори

Apple публикува подробности за предстояща актуализация и настройките по подразбиране на асистента, за да успокои потребителите, че няма да разкрива поверителността на разговорите пред трети страни

От компанията заявиха: „Знаем, че клиентите се притесняват от скорошни съобщения за хора, които слушат аудио записи на Siri като част от нашия процес за оценка на качеството на Siri. Ние изслушахме техните съображения, незабавно спряхме класифицирането от хора на заявките към Siri и започнахме задълбочен преглед на нашите практики и политики. В резултат на това взехме решение да направим някои промени в Siri, които ще бъдат включени в актуализация на софтуера тази есен.

Преди да спрем класифицирането, нашият процес включваше преглед на малка извадка от заявки към Siri – по-малко от 0,2 % – и техните компютърно генерирани транскрипции, за да преценим доколко добри са отговорите на Siri и да подобрим надеждността на приложението. Например, потребителят умишлено ли събуди Siri? Чу ли Siri заявката точно? И отговори ли Siri подходящо на заявката? Чрез използването на класифициране в малка извадка от заявки към Siri във времето Apple може да направи големи подобрения, които да ни помогнат да гарантираме, че нашите клиенти по целия свят използват Siri по възможно най-добрия начин.

Целта ни със Siri е да предоставим най-доброто преживяване за нашите клиенти, като същевременно внимателно защитаваме тяхната поверителност. Вярваме, че на клиентите ни трябва по подразбиране да се осигурява поверителност по отношение на техните аудио записи, без да се изисква да променят настройките на устройството. С Apple клиентите ще трябва изрично да изберат да споделят своите аудио записи и да помогнат за подобряването на Siri.

От самото начало приложението Siri е проектирано да защитава поверителността на потребителите, тъй като бизнесът на Apple не зависи от събирането на данни за никого. Ние използваме възможно най-малко данни, за да предоставим страхотна услуга, и обработваме тези данни – включително заявките към Siri – във възможно най-голяма степен на самото устройство.

Siri използва случаен идентификатор – дълга поредица от букви и цифри, свързани с едно-единствено устройство – който помага за следене на данните при обработката им, вместо да ги свързва с личността ви чрез вашия Apple ID или телефонен номер – процес, който според нас е уникален в сравнение с използваните в наши дни цифрови асистенти. С цел допълнителна защита след шест месеца данните на устройството се отделят от случайния идентификатор.“

Можете да споделите: