Европейската централна банка спря компрометирания уебсайт на BIRD заради неоторизиран достъп до лични данни

ЕЦБ съобщи, че при хакерската атака срещу BIRD може да са засегнати имейл адреси и други лични данни. Не са компрометирани вътрешни системи или чувствителна информация

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че са нарушени мерките за сигурност, защитаващи уебсайта на интегрирания отчетен речник на банките (Banks’ Integrated Reporting Dictionary BIRD), който се хоства от външен доставчик.

В резултат на това е възможно данните за контакт (но не и паролите) на 481 абонати на бюлетина BIRD да са били засегнати.

ЕЦБ се свързва с хората, чиито лични данни може да са били засегнати.

Кибератаката е била осъществена чрез злонамерен софтуер. Външният уебсайт на BIRD е затворен.

Нито вътрешните системи на ЕЦБ, нито данните, чувствителни към пазара са засегнати при атаката.

Уебсайтът на BIRD предоставя на банковата индустрия подробности за изготвянето на статистически и надзорни доклади. Той е физически отделен от всички други външни и вътрешни системи на ЕЦБ. Нарушението е открито при „редовни работи по поддръжката“.

ЕЦБ приема сигурността на данните изключително сериозно. Информирахме Европейския надзорен орган по защита на данните  EDPS за нарушението.

ЕЦБ предприема необходимите стъпки, за да гарантира, че уебсайтът може безопасно да възобнови дейността си, пише в съобщението.

Можете да споделите: