Facebook забрани тролове от Тайланд, Русия, Украйна и Хондурас

Шефът на политиката за киберсигурност на Facebook Натаниел Глейхър съобщи, че са забранени страници, групи и профили с координирано „неавтентично“ поведение във Facebook и Instagram от Тайланд, Русия, Украйна и Хондурас.

През изминалата седмица са премахнати страници, групи и профили, включени в координирано „неавтентично“ поведение във Facebook и Instagram от Тайланд, Русия, Украйна и Хондурас заради мрежи от профили, заблуждаващи кои са и какво правят.

Натаниел Глейхър заявява, че премахването на тези страници, групи и профили е въз основа на поведението им, а не на съдържанието, което са публикували. От Тайланд премахнатите профила във Facebook са 12, а страниците – 10.

Миналата седмица са премахнати 18 профила в Facebook, девет страници и три групи за ангажиране в координирано „неавтентично“ поведение, с произход  предимно в Русия и фокусирани върху Украйна.

Преди изборите в Украйна са премахнати 83 профила във Facebook, две страници, 29 групи и пет Instagram профила, ангажирани в координирано „неавтентично“  поведение, което произхожда от Русия и региона на Луганск в Украйна. Хората, които стоят зад тази дейност, са използвали фалшиви профили, и са управлявали групи.

В Хондурас премахнатите профили са 181 акаунта, а страниците – 1 488.

Facebook обяви тези действия ден след споразумението си с Федералната комисия по търговията да заплати глоба от 5 милиарда долара за злоупотреби с личните данни на потребителите. Прозрачността и отчетността ще бъдат  водещи, обещават от компанията и обявяват, че отговорностите, изисквани от това споразумение, надхвърлят изискванията на действащото законодателство в САЩ и се надяват, че то ще бъде модел за цялата индустрия. Въвеждат се по-строги процеси за идентифициране на рисковете, свързани с неприкосновеността на личния живот, повече документиране на тези рискове и по-обширни мерки, за да се гарантира, съответствие на тези нови изисквания. Всеки три месеца лично изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг ще гарантира с подписа си, че компанията правилно защитава неприкосновеността на личния живот на потребителите. Ще се създаде ново ниво на надзор в борда на директорите на Facebook, което ще заседава всеки три месеца, за да изслушва независим оценител на неприкосновеността на личния живот, който ще  преразглежда постоянно програмата за неприкосновеност на личния живот и ще  докладва, когато види възможности за подобрение.

 

Можете да споделите: