Apple отговаря на The New York Times: премахването на приложения за родителски контрол не е въпрос на конкуренция, а на сигурност

На 27 април  The New York Times публикува анализ, в който се твърди, че 11 от 17 от най-популярните приложения за родителски контрол са били ограничени или напълно спрени от Apple.

На 28 април Apple отговори на обвиненията в анализа като заяви, че премахването на приложения за родителски контрол от App Store е направено, защото те излагат на риск поверителността и сигурността на потребителите.

The New York Times и специализираната компания Sensor Tower изброяват някои от недостатъците на приложението на Apple и предимствата на ограничените – за разлика от приложения като OurPact, инструментите на Apple не позволяват на родителите да планират различни часове през деня, в които да е активно блокирането – за училище или семейна вечеря. Инструментът на Apple ограничава съдържанието за възрастни само на Safari, но не на други браузъри, нито в Twitter, YouTube и Instagram. За да работи приложението на Apple, трябва цялото семейство да има iPhone-и. OurPact има над 3 млн. сваляния. Freedom им 770 000 сваляния от App Store, преди да бъде махнато от магазина през август миналата година.

От Apple отговарят, че през последната година са разбрали, че някои от тези приложения за родителски контрол използват силно инвазивна технология за управление на мобилни устройства (MDM). MDM предоставя на трети лица контрол и достъп през устройство и неговата най-чувствителна информация, включително местоположението на потребителя, използването на приложението, имейл акаунтите, разрешенията за камерата и историята на сърфирането. Извън контрола, който приложението може да упражнява върху устройството на потребителя, изследванията показват, че MDM профилите могат да се използват от хакери, за да получат достъп за злонамерени цели.

Разработчиците на приложения са били информирани за опасенията и са им били дадени 30 дни, за да изпратят актуализирано приложение. Apple не посочва кои, а казва, че няколко разработчици са пуснали актуализации, за да приведат своите приложения в съответствие с правилата. Останалите са били премахнати от App Store. Според Apple, това не е въпрос на конкуренция. Това е въпрос на сигурност.

Можете да споделите: