Предупреждение за проблем с авторски права краде Instagram профили

Съобщение, че имате проблем с нарушаване на авторски права в  Instagram, може да открадне профила ви, съобщи блогът на Kaspersky.

Kaspersky   предупреждава, че съобщението в имейла ви със заплахата за изтриване завинаги е фишинг схема. Имейлът твърди, че имате само 24 часа (в някои версии е 48 часа), за да обжалвате. За да направите това посочвате паролата си за  Instagram.

След няколко препращания в различни страници се стига до искане за данни за потвърждаване на вашата електронна поща и то чрез предоставяне на нейната парола.  Веднага след като данните ви отидат при измамниците, те могат да поемат профила ви в Instagram и да променят информацията, от която се нуждаете, за да я възстановите, предупреждават от Kaspersky. От там те могат да започнат да искат откуп, за да ви върнат профила или да започнат да разпространяват спам и всички видове злонамерено съдържание, използвайки вашия откраднат профил – да не говорим за това, което може да се случи, ако дадете паролата си за електронна поща.

Съветите на Kaspersky как да защитите профила си в Instagram са следните:

Не кликвайте върху подозрителни връзки.

Винаги проверявайте адресната лента за URL адреса на уеб страницата. Ако вместо Instagram.com е написано нещо като 1stogram.com или instagram.security-settings.com, излезте от там бързо и дори не мислете за въвеждане на лични данни.

Използвайте официалното приложение Instagram от официалния магазин – като Google Play за Android, или App Store за iOS.

Никога не въвеждайте идентификационни данни за вход в профила за удостоверяване в услуги и приложения на трети страни.

Активиране на двуфакторното удостоверяване в Instagram и в акаунта ви за електронна поща.

Използвайте надеждно решение за сигурност, което пресява подозрителни съобщения и блокира фишинг страниците. Kaspersky Internet Security може да се справи с тази задача вместо вас.

Можете да споделите: