Facebook забрани тролове от Великобритания и Румъния, въвежда рестрикции за реклами на антиваксърите

Шефът на политиката за киберсигурност на Facebook Натаниел Глейхър съобщи, че забранява дейността на 137 страници, групи и профили с координирано „неавтентично“ поведение във Facebook и Instagram във Великобритания и 31 в Румъния. Facebook ограничава и информация на антиваксърите.

Facebook Inc обяви, че организираните тролове са от Великобритания и Румъния, нямат  връзка помежду си, но използват сходна тактика, като създават мрежи от профили, за да заблудят другите кои са те и какво правят.

Мотивите за забраната е поведението на тези страници и профили, а не публикуваното съдържание в тях.

Премахнатите 137 профила в Facebook и Instagram, страници и групи от Великобритания са се представяли като крайно десни и анти крайно десни активисти. Те са използвали реч на омразата и са разпространявали разединяващи коментари от двете страни на политическия дебат във Великобритания. Публикували са местни и политически новини, включително по теми като имиграцията, свободата на словото, расизма, политика, проблемите между Индия и Пакистан и религиозните вярвания, включително исляма и християнството.

Присъствието във Facebook и Instagram е било с 23 страници и 74 акаунта във Facebook, 5 групи и 35 Instagram акаунта. Последователите са били около 175 000 на една или повече от тези страници, а около 4500 профила са следвали един или повече от тези акаунти в Instagram.

Премахнатите 31 Facebook страници, групи и профили в Румъния са използвали комбинация от фалшиви и истински акаунти. Профилите и администраторите на страници са публикували местни и политически новини, включително от името на Социалдемократическата партия. Във Facebook и Instagram са премахнати 4 страници, 26 Facebook профила  и 1 група.

Facebook ще ограничи информация, разпространявана от антиваксърите, съобщи вицепрезидентът Моника Бикерт. Компанията предвижда и рестрикции за реклами, които включват дезинформация за ваксините.

 

Можете да споделите: